Joe Biden se întâlnește miercuri, în Iordania cu liderii palestinian și egiptean

Externe

Iordania va găzdui miercuri, la Amman, un summit cvadripartit cu președintele SUA, Joe Biden și cu liderii egiptean și palestinian, pentru a discuta despre repercusiunile „periculoase” ale războiului din Gaza în regiune și despre găsirea unei soluții politice, transmite Reuters, care citează presa de stat din Iordania.

Președintele SUA, Joe Biden, pleacă marți într-o vizită în Israel și Iordania pentru a se informa cu privire la obiectivele de război ale Israelului în iminenta bătălie cu militanții Hamas și pentru a sublinia necesitatea de a oferi asistență umanitară civililor din Gaza.

Se așteaptă ca Biden să petreacă o parte din ziua de miercuri la Tel Aviv pentru discuții cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali, în timp ce Israelul pregătește o ofensivă terestră menită să elimine militanții Hamas din Gaza.

Biden va merge apoi la Amman, în Iordania, pentru discuții privind accelerarea asistenței umanitare pentru Gaza. La Amman, liderul de la Casa Albă se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care se opune de mult timp Hamas și a cărui organizație exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel, notează Reuters.

Cea de-a doua călătorie a lui Biden într-o zonă de război în acest an – el a vizitat Ucraina în februarie – comportă anumite riscuri, notează sursa citată. Scopul său va fi de a arăta solidaritatea americană cu Netanyahu, încercând în același timp să evite un război regional mai larg care să implice Iranul, aliatul său libanez, Hezbollah, și Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *