Kaunas – al doilea oraș ca mărime din Lituania

Actualitate Lifestyle Travel

Orașul Kaunas este al doilea cel mai mare oraș din Lituania, după capitala Vilnius. A fost fondat în secolul al XII-lea, în jurul unui castel de piatră construit pentru a apăra Marele Ducat al Lituaniei de Cavalerii Teutoni. Orașul a devenind mai târziu un port comercial foarte aglomerat, iar mai apoi „capitala temporară” a Lituaniei.

Astăzi, orașul oferă multe atracții turistice interesante și este considerat unul dintre cele mai frumoase și pitorești orașe din țară, fapt pentru care este o destinație de vacanță care oferă experiențe unice și se potrivește oricărui tip de turști, atât pentru cupluri cât și pentru familiile cu copii.

De asemenea, Kaunas găzduiește și un important centru studențesc care face din acest oraș încântător o destinație plină de viață, extrem de orientată spre petrecere, cu numeroase cluburi unde vă puteți distra până noaptea târziu.
Printre cele mai interesante atracții se numără:

Orașul vechi – plin de clădiri care datează din secolul al XIII-lea oferă o atmosferă medievală fantastică. Aici vă puteți plimba pe străzile înguste, pietruite pentru a descoperi stilurile arhitecturale gotic, renascentist și baroc. Există numeroase tururi de mers pe jos. În câteva ore veți vizita o parte dintre principalele atracții, având timp și pentru cumpărături și relaxare la una unul dintre numeroasele baruri sau la o terasă care vara sunt foarte aglomerate.

În frumoasa Piață a Sfatului veți găsi atât clădirea Palatulului Prezidențial, cât și Biserica Sf. Francisc Xavier (Sv. Pranciskaus Ksavero baznycia), construită de iezuiți între secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Nu departe de aici, se află o casă tipică gotică lituaniană – Casa Perkunas construită la sfârșitul secolului al XV-lea de unii comercianți ai Ligii Hanseatice. Astăzi, în interior casa găzduiește un muzeu care amintește de viața acestor negustori din Evul Mediu.

Un alt simbol al orașului este Clădirea Primăriei – supranumită „Lebăda Albă” datorită profilului său care amintește de eleganta pasăre. Structura ei datează din secolul al XVI-lea și reprezintă un exemplu de arhitectură renascentistă. În interior se află Muzeul de Ceramică care prezintă descoperiri din Kaunas și din împrejurimi;

Castelul Kaunas (Kauno Pilis) – reprezintă prima așezare a orașului și unul dintre principalele simboluri ale națiunii baltice. Casteleul a fost atacat în repetate rânduri de Cavalerii Teutoni. De-a lungul timpului a fost distrus de mai multe ori și folosit și ca închisoare. În perioada sovietică, castelul a suferit daune mari cauzate de neglijență, iar restaurarea sa a început în 2010. Abia în ultimii ani clădirea a fost reconstruită și deschisă publicului ca muzeu. În interiorul Turnului este amenajată o galerie de artă permanentă. Grădinile sunt bine întreținute, cu multă verdeață;

Biserica Sf. Arhenghel Mihail – biserica, construită între 1891 și 1895 a fost folosită atât ca lăcaș de cult, dar și ca loc de întâlnire de către trupele sovietice staționate la cetatea Kaunas. Construită în stil neobizantin are un interior fascinant plin de picturi si sculpturi. În spatele fațadei decorate cu 266 de coloane și stâlpi, se află o navă mare care poate găzdui până la 2000 de persoane. Nu ratați vitraliul altarului principal și o vizită la catacombele, a căror intrare se află chiar la începutul naosului central, în partea dreaptă;

Muzeul Național M. K. Čiurlionis – dedicat operelor și vieții celebrului artist M. K. Čiurlionis. Muzeul găzduiește o mare colecție de picturi, desene și alte materiale artistice;

Muzeul Științei și Tehnologiei – un muzeu interactiv care promovează tehnologia prin experimente practice, expoziții, ateliere și multe alte activități distractive;

Muzeul Diavolului – o vizită la acest muzeu interesant este o oportunitate excelentă de vă scufunda în folclorul lituanian. Situat în orașul nou, muzeul găzduiește o colecție imensă de peste 3000 de artefacte, imagini și figurine care au fost deținute de pictorul și colecționarul de artă Antanas Žmuidzinavičius (1876-1966). Majoritatea figurilor expuse sunt însoțite de descrierea unui mit sau a unei credințe populare. De asemenea, muzeul oferă pentru copii spectacole amuzante și povești inspirate din tradițiile populare .

Nu ratați o plimbare cu funicularul pentru a admira panorama orașului. Funicularul a fost inaugurat în 1935 și păstrează și astăzi vagoanele sale roșii (recondiționate cu experiență), care circulă în sus și în jos pe șinele oblice. Cursele încep de la Podul Mare Vytautas și se termină pe vârful dealului Aleksotas.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria lituaniană este foarte variată și oferă o selecție mare de mâncăruri tipice care merită să fie descoperite. Printre aceste specialități se numără: Cepelinai – un preparat cu formă de găluște, din cartofi rași umpluți cu carne tocată, servit cu smântână si sos de bacon; Kugelis – un fel de budincă la cuptor din cartofi rași, ouă , carne de porc tocată si ceapă care se servește fierbinte cu cârnați, slănină și smântână; Skilandis – cârnați din carne afumată cu condimente și usturoi; Šaltibarščiai – supă rece din sfeclă roșie; Ciolka – supă groasă de ciuperci. Un desert delicios pe care trebuie să îl încercați este Šakotis – desert tradițional, în fromă de copac făcut din ouă, unt, făină, zahăr și lapte.

Cât privește cazarea, în general în Kaunas prețurile sunt mai mici decât în alte orașe europene. Dacă doriți să fiți mai aproape de atracțiile importanate, restaurante și viața de noapte (Kaunas este renumit pentru viața de noapte, cu multe baruri, pub-uri și cluburi de noapte deschise până târziu în noapte) vă puteți caza în centrul istoric care este cel mai turistic.

De asemenea și zona gării oferă o gamă largă de hoteluri și apartamente și este ideală pentru cei care sosesc cu trenul. Cei care își doresc să stea într-un loc mai liniștit se pot caza în zona Zaliakalni( situată pe dealul din nordul orașului) care oferă o vedere panoramică asupra centrului istoric.

Situat la 33 de metri deasupra nivelului Mării Baltice, Kaunas are o climă temperată rece, dar poate fi vizitat în orice anotimp. Cele mai ploioase luni sunt lunile de vară, cu precipitații concentrate în iulie-august. Din iunie până în septembrie temperatura medie este în jur de 20-25 de grade Celsius. Ținând cont de vremea blândă a acestei perioade, puteți participa la diverse activități în aer liber, precum tururi ale orașului, festivaluri, evenimente culturale. În schimb iarna, din decembrie până în februarie vremea este rece, cu temperaturi medii în jur de -5 grade Celsius. Cu toate acestea, în perioada sărbătorilor vă puteți bucura de piața de Crăciun din Kaunas și de pârtiile se schi din apropiere.

Pentru a ajunge la Kaunas puteți lua un zbor către Aeroportul Kaunas (KUN) care este bine conectat la principalele destinații europene. Aeroportul Kaunas este situat la aproximativ 15 km de centrul orașului. Din aeroport sunt disponibile transferuri cu autobuzul și taxiuri care vă pot duce la hotel sau în centrul istoric.

Alte aeroporturi din apropiere sunt Vilnius (VNO) și Riga (RIX), care oferă zboruri către Kaunas cu mai multe companii aeriene. Odată ajunși în oraș, vă puteți deplasa cu transportul public ( autobuze și troleibuze), taxiuri sau o mașină de închiriat pentru a explora atât orașul cât și împrejurimile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *