Estonia înregistrează o interferenţă crescută a semnalului GPS – pentru care acuză Rusia

Externe

Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigaţia prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activităţii în Rusia vecină, relatează joi agenţia DPA.

„Perturbările au devenit mai frecvente şi amploarea lor a crescut”, a declarat joi la televiziunea estonă Ivar Vark, şeful controlului traficului aerian în ţara baltică membră a UE şi NATO.
„În fiecare zi primim 10 până la 20 de informări de la piloţi că există interferenţe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia”, a adăugat el.

Vark crede că acest lucru este probabil o consecinţă a obiectivului Rusiei de a perturba activitatea şi desfăşurarea de drone de atac ucrainene, care pot pătrunde adânc în teritoriul Rusiei.
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi Reglementare Tehnică (TTJA) estonă spune că interferenţa semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea Leningrad a Rusiei şi că a crescut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

O creştere a interferenţelor a fost observată în spaţiul aerian al Estoniei începând din vara anului trecut, iniţial mai ales în nord-estul ţării. De la începutul anului 2024, zona de interferenţă s-a extins la Golful Finic şi în zonele centrale ale Estoniei, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii la radioul eston.

Vark a declarat că nu au existat incidente până acum care să implice zboruri de pasageri din cauza interferenţei GPS în Estonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *