Iohannis

Klaus Iohannis – dezbatere înainte de turul doi al alegerile prezidentiale

Politica Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a paricipat marţi seară la o dezbatere cu mai mulţi jurnalişti, politologi şi formatoriide opinie în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. În cursul dezbaterii a subliniat că prin el a putut să fie menţinută România într-o direcţie pro-occidentală şi că „fără el s-ar fi rupt statul de drept”. De asemenea, preşedintele a comentat şi atacurile xenofobe venite din zona PSD.

În discursul său de început, Klaus Iohannis a reluat atacurile la adresa adversarilor social-democrați și a promis că nu vor fi tăiate pensiile și salariile.

„Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus atunci că am vrut să fiu președintele care face altfel de politică, însemnând să generez soluții, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toți partenerii instituționali pentru a atinge câteva obiective naționale, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru a întări poziția în plan internațional, pentru a consolida statul de drept. Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care, mai ales, după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos.

A aruncat România în haos, puntru a salva câțiva penali. PSD a dorit să acapareze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupție, ci și marile sisteme și a făcut-o într-un fel perfid, și-a înșurubat neamurile, găștile de partid în poziții publice. M-am opus încercările pesediste de a acapara întreg statul român, m-am opus folosind intrumentele folosite de Constituție și de multe ori am avut succes”, a spus Iohannis la începutul monologului său.

„Am avut realizari care vor influențat semnificat parcursul României. Acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru apărarea României, ne-a pus în situația de partener foarte respectat în NATO. Am avut pe urmă, spre sfârșitul mandatului, acel Summit european de la Sibiu, în care am creionat parcursul UE pentru următorul mandat de 5 ani.

Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, așa l-am gândit, dar pe parcurs, am ajuns de multe ori să am un mandat care de fapt trebuia să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD-ului. Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult, pentru a menține România pe traiectorie europeană, pentru a menține România în spațiul valorilor europene și transatlantice. Am reușit să contracarez efectele toxice ale guvernării pesediste, centrate pe acapararea statului”, a mai susținut președintele.

“Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic: prin vot. Și votul pentru prezidențiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toți putem să schimbăm lucrurile în România. Putem să avem un președinte care lucrează cu guvernul și împreună poate reseta România. Să ducă la prosperitate pentru români, să ducă la siguranță pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.

Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția, proiectul nostru comun nu e finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Încă din 2018 am luptat împreună. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație. Suntem de aceeași parte. Mă adresez și electoratului maghiar care își dorește o țară faină. Putem face acest lucru.

Mă adresez și electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. Și de asta trebuie trimis în opoziție să se reformeze. Dar noi care rămânem nu tăiem pensii, nu tăaiem salarii. Voma vea grijă ca ele să crească. În final mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Mulți au votat în primul tur alt candidat, le mulțumesc și lor. Și celor care nu au votat mă adresez în această țară, votul este vital. Mergeți pe 24 noiembrie la vot!”, a continuat șeful statului.

Dezbaterea a avut loc înainte de turul doi la alegeri prezidențiale 2019, care va avea loc duminică, 24 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *