Laponia

Laponia – un ținut al basmelor

Lifestyle Actualitate

Laponia este sinonimă cu zăpada, Crăciunul și Aurora Boreală. O călătorie pe aceste meleaguri oferă peisaje interesante și întâlniri emoționante pentru a le purta în inimă: urși, iepuri, reni, călătorii cu sania trasă de husky și înnoptări în igluuri de gheață (construite din gheață termală și proiectate să rămâna înghetate), din care să priviți cerul înstelat chiar și din pat. Laponia se întinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia, având majoritatea teritoriului la nord de Cercul Polar.

Imaginați-vă un peisaj de basm, cu mici căsuțe din lemn de culoare roșie, tipice Laponiei, situate pe malul unui lac înghețat, împrejmuite de întinderi nesfârșite de păduri acoperite cu zăpadă, iar din loc în loc, câteva urme de animale din zona Arctică -sunteți în Rovaniemi, capitala provincială a Laponiei. Cea mai importantă atracție este Santa Claus Village, sau satul lui Moș Crăciun, situat la aproximativ 8 kilometri de oraș.

Oricine poate astăzi să-și petreacă o vacanță – dacă este iarnă e și mai bine, într-una dintre acele căbănuțe roșii care pot fi văzute în fotografiile iconice ale Finlandei, unde roșul iese în evidență ca un semafor în mijlocul albului infinit al zăpezii , iluminat doar de nuanțele unei lumini nordice, care taie cerul în două.

Cabanele, care par a fi ieșite dintr-o carte de povești, pot avea unul sau două dormitoare, cameră de zi, bucătărie și bineînțeles o baie. În interior este un șemineu care încălzește atmosfera de basm. Un loc cu adevărat pitoresc pentru a vă petrece vacanța de iarnă, în familie sau chiar în cuplu. Este cea mai indicată cazare pentru cei care doresc să viziteze Rovaniemi și împrejurimile sale. De fapt, această zonă este perfectă și pentru excursii în aer liber, după ce vă puneți costumele termice.

Puteți face o călătorie cu sania trasă de câini husky, plimbări cu snowmobilul, plimbări aventuroase cu reni, ski și snowboard , puteți merge la vânat de auroră boreală, sau să învățați să construiți un iglu, să pescuiți la copcă, să vă dați cu bicicleta pe râul înghețat și chiar să înotați în lacul înghețat (purtând costumul de scufundare, pus la dispoziție de organizatori).

Puteți încerca experiența unui prânz sau a unei cine într-un cort tradițional laponez -Lapphis – meniul include specialități locale, printre care fructe de mare pescuite din Oceanul Arctic. Dacă ajungeți în Laponia nu ratați o cină într-unul din restaurantele tradiționale.

Supa de somon este una dintre delicatesele locului. Puteți încerca și sote de ren, mâncărurile ce conțin ciuperci și nelipsitele preparate din afine, chiftelele de ren şi vânat de căprioară, brânza Lappish cu afine, tocăniţă de vânat cu orez şi legume. Un restaurant aparte este Kotahovi, situat în interiorul fermei de reni ai lui Moș Crăciun, unde puteți să vă bucurați de gastronomia laponă.

Puteți vizita hotelul de gheață sau celebrul parc tematic al lui Moș Crăciun “Santa Park”( o peșteră uriașă, săpată adânc în stâncă) unde se găsesc două restaurante, “Brutaria Craciuniței” de unde se pot cumpăra faimoasele prăjiturele, ”Barul de gheață” unde mesele, scaunele și inclusiv paharele sunt din gheață.

A doua mare atracție pentru familii și copii după, “Moș Crăciun, este Gradina zoologica Ranua Wildlife Park, la o oră de mers cu mașina de la Rovaniemi. Este un loc cu adevarat magic în timpul iernii. Aici veți vedea peste 50 de specii de animale: urși polari, reni, căprioare, cerbi, lynx, vulpea artică, bufnița de zăpadă, bufnița vulture, câini husky.

Dar cei care aleg să meargă la Rovaniemi fac acest lucru în principal pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun, chiar la casa lui. Vizita faimosului sat a lui Moș Crăciun situat la Cercul Polar este o emoție atât pentru copii cât și pentru adulți.

Aici puteți lăsa scrisoarea voastră pentru cei dragi (care va avea aplicat un timbru special cu însemnele Moșului) – în “Oficiul Poștal al lui Moș Crăciun”. Veti avea posibilitatea să faceti cumpărături, să vă procurati suveniruri, puteți viziona spectacolele și evenimentele tematice sau pur și simplu să experimentați atmosfera unică a locului.

Momentul mult așteptat este vizitarea biroului lui Mos Craciun, unde îl veți întâlni personal pe Moșul si veți putea sta de vorbă cu el. Puteți obține o fotografie ca amintire, realizată de Elfi (nu puteți utiliza aparatele proprii de fotogrfiat sau smartphone-urile).

Cabanele pot fi rezervate individual online, dar există operatori de turism specializați în vacanțele din regiunea Rovaniemi și din Laponia finlandeză care organizează, de asemenea, excursii cu ghid, care asigură îmbrăcămintea necesară pentru a rezista la temperaturile joase și, desigur, întâlnirea față în față cu Moș Crăciun.

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.santaclausvillage.info.
Pentru a ajunge în țara lui Moș Crăciun aveți zbor direct București – Rovaniemi. Călătoria durează aproximativ 3 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *