Legea dării în plată

Legea Dării în Plată modificată de Camera Deputaţilor

Politica

Legea dării în plată a fost modificată miercuri de Parlament, după ce Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a aprobat amendamentele depuse de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir.

Procedura de dare în plată ar urma să fie aplicată automat persoanelor al căror grad de îndatorare a depăşit cu cel puţin 20% nivelul maxim stabilit de BNR. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri o modificare în acest sens a Legii care prevede darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Alte situaţii în care se aplică procedura dării în plată sunt cele în care debitorul a fost executat silit sau cursul de schimb al monedei creditului a depăşit cu cel puţin 20 de procente nivelul cursului de la data contractării împrumutului.

Inițiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir a scris pe pagina de Facebook că modificările votate de deputaţi stabilesc trei situaţii certe de impreviziune:

„1. Devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul;

2. Creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului;

3. Situaţia în care bunul ipotecat a fost executat”.

Acesta transmite că un judecător poate identifica și alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar „reaua credință” a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului.

În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate și creditelor acordate prin programul „Prima Casă”.
Actul normativ va merge la președintele României pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *