Renatei Weber

Renate Weber este noul Avocat al Poporului

Politica

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului. Fostul europarlamentar a fost propus de ALDE.

Parlamentul s-a reunit miercuri, în şedinţă comună pentru alegerea unui nou Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a încetat. Propunerile au fost Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP. Numirea lui Weber a fost aprobată cu 209 de voturi „pentru” în plenul reunit, în condițiile în care votul a fost secret, cu buletine.

Renate Weber îl înlocuieşte pe Victor Ciorbea, al cărui mandat s-a încheiat.

Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, în care îi anunță că mandatul său în funcția de Avocat al Poporului a încetat, potivit unui comunicat de presă al instituției.

Potrivit legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, „Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

Renate Weber a activat în societatea civilă din anii ’90, militând pentru respectarea drepturilor omului şi fiind inclusiv preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă.

În decembrie 2004, a devenit consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, demisionând după un an.

A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obţinut şi următoarele două mandate, în 2009 şi 2014.
Deşi PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârşitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE.

Renate Weber a declarat, miercuri, la Parlament, că în privinţa atacării ordonanţelor de urgenţă trebuie făcută o analiză în fiecare caz, dar că ea doreşte ca instituţia să devină mai activă şi mai prezentă în societate în legătură cu respectarea drepturilor şi libertăţilor.

„Cred că trăim o perioadă de timp în care văd – nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european – o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor”, a spus Renate Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *