Liderii G7 s-au angajat să sprijine Ucraina pe “termen lung”

Actualitate

Liderii G7 s-au angajat miercuri să acorde un sprijin militar ”pe termen lung” Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei, dar şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva statului vecin, potrivit AFP.

„Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor”, se menţionează în declaraţia membrilor G7 – SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia – consultată de AFP.

„În caz de viitor atac armat al Rusiei (…), avem intenţia (…) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei”, se mai menţionează în documentul redactat pe marginea summitului NATO de la Vilnius.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat cu puţin timp în urmă aceste angajamente, subliniind că ele nu se pot substitui unei aderări a ţării sale la NATO. El s-a declarat determinat să facă totul pentru ca această aderare să devină o realitate „după război”.

Articolul 5 al Tratatului NATO stipulează că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor membrilor, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *