eubrexit

Liderii UE – două ”scenarii” de amânare a Brexitului

Externe

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânare a Brexitului: dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, Brexit va avea loc în 22 mai; dacă nu, UE va proroga Brexit până pe 12 aprilie, dar există posibilitatea pentru o amânare mai lungă dacă Marea Britanie va organiza alegeri pentru Parlamentul European.

M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk.

Dacă parlamentarii resping acordul propus de premierul May, săptămâna viitoare, pe 12 aprilie, Regatul Unit va trebui să părăsească UE cu sau fără acord.

Până la 12 aprilie, Marea Britanie trebuie să spună UE ce vrea să facă în continuare, inclusiv dacă dorește o nouă prelungire a termenului, lucru posibil doar dacă Marea Britanie acceptă să participe la alegerile europarlamentare din mai.

Brexitul poate fi amânat până pe 22 mai, a decis Uniunea Europeană, dar asta numai în cazul în care acest acord va fi aprobat săptămâna viitoare de Parlamentul Britanic. Concluzia oficialilor UE apare într-un draft al concluziilor summitului european de la Bruxelles, care se desfășoară pe această temă. Mai mult, oficialii europeni cer sprijinul premierului britanic Theresa May pentru parafarea acestei înțelegeri, arată The Guardian .

Acordul de retragere al Marii Britanie din UE, Brexitul, a fost deja respins de două ori de Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului Britanic. „Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiţia ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare”, se arată în concluziile summitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *