armata

Lituania consideră că trupele ruse din Belarus reprezintă „amenințare directă”

Externe

Trupele rusesti care sosesc în Belarus pentru ceea ce Moscova și Misnk spun că vor fi exerciții militare comune, reprezintă o amenintare directă la adresa Lituaniei,, a declarat ministrul apărării al Lituaniei, citat de Reuters.

„În situația actuală, considerăm intrarea forțelor militare ruse în Belarus nu doar ca un factor destabilizator al situației de securitate, ci și ca o amenințare directă și mai mare la adresa Lituaniei”, a scris ministrul, Arvydas Anusauskas, pe Facebook.

Un înalt demnitar din Departamentul de Stat american a declarat marți că Washingtonul este îngrijorat de un proiect de reformă constituțională în Belarus ce ar permite desfășurarea de arme nucleare rusești pe teritoriul acestei țări care se învecinează cu Ucraina și Polonia.

În plus, exercițiile militare ruso-belaruse anunțate marți de Minsk „sunt mult peste normă” si ar putea prevesti o prezență militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică care a ramas unul din cei mai apropiați aliați ai Moscovei, potrivit oficialității americane.

Deplasările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.
Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite președintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care sa fie executat foarte rapid, a declarat, miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev.

El a adaugat ca spera ca Rusia sa urmeze o cale diplomatica si pasnica la intalnirea pe care o va avea saptamana aceasta la Geneva cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legata de Ucraina, transmite Reuters.

„Stim ca exista planuri de intarire a fortei (ruse – n. red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a actiona mai agresiv impotriva Ucrainei”, a spus Blinken in fata unor diplomati, la ambasada americana de la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *