Lituania – opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţie

Externe

Opt candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Lituaniei, care va avea loc pe 12 mai, a anunţat luni comisia electorală de la Vilnius, potrivit dpa.

Candidaţii au adunat cele 20.000 de semnături necesare pentru a putea participa la alegerile directe pentru cea mai înaltă funcţie în acest stat baltic, membru al Uniunii Europene şi al NATO, a precizat comisia, notează sursa.
Printre aceştia se numără şi preşedintele în exerciţiu Gitanas Nauseda, care conduce Lituania din 2019 şi este în prezent favorit detaşat în sondajele de opinie, potrivit sursei citate.

Din partea Uniunii Patria-Creştin Democraţii lituanieni, aflată la putere, va candida actuala şefă a guvernului Ingrida Simonyte, adaugă sursa.
Dacă niciun candidat nu va obţine majoritate absolută, primii doi cel mai bine plasaţi candidaţi se vor înfrunta în turul doi, două săptămâni mai târziu, informează dpa.

În Lituania, şeful statului are în special atribuţii reprezentative, însă, comparativ cu preşedintele Germaniei, are puteri mai extinse în politica externă şi de apărare a ţării, potrivit aceleiaşi surse.
Lituania, stat baltic cu 2,8 milioane de locuitori situat în nord-estul Europei, se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad la Marea Baltică şi cu Republica Belarus, aliată a Rusiei, informează dpa.

Lituania va deveni un punct central al angajamentului militar al armatei germane, Bundeswehr, în următorii ani. Din 2017, Germania conduce o forţă a NATO amplasată acolo, de circa 1.600 de soldaţi, din care aproximativ jumătate sunt soldaţi Bundeswehr, adaugă sursa.

În prezent guvernul german doreşte să stabilească în Lituania o bază permanentă a unei brigăzi gata de luptă, cu până la 5.000 de soldaţi, informează agenţia de presă dpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *