Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii – Ea a fost aleasă liderul Partidului Conservator

Externe

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, urmând să fie nominalizată pentru postul de premier, relatează Reuters.
Rishi Sunak a avut 60.399 de voturi, iar Liz Truss 81.326 de voturi.

„Vă mulțumesc. Este o mare onoare să fiu aleasă în calitate de lider al Partidului Conservator”, a spus Truss. Ea a mulțumit partidului pentru „organizarea unuia dintre cele mai lungi interviuri de angajare din istorie”, precum și susținătorilor săi. Liz Truss a adus un omagiu celorlalți candidați la cursa pentru conducerea Partidului Conservator, în special lui Rishi Sunak. Ea spune că această campanie a fost „dură” și a arătat „profunzimea și amploarea talentului” din partid.

Liz Truss este a treia femeie din istoria țării care devine prim-ministru. Ea va merge pentru învestire la castelul Balmoral, reședința unde regina Elisabeta a II-a s-a retras din cauza unor probleme de mobilitate
Dupa ce a absolvit în 1996 University of Oxford, Liz Truss a lucrat ca economist și a fost vice-președinte al Think-Tanks Reform, până când a devenit parlamentar la Alegeri legislative în Regatul Unit, 2010. Ca backbencher a cerut reforme în diferite domenii politice, inclusiv îngrijirea copilului, matematică și economie. Ea a fondat „Free Enterprise Group of Conservative MPs“ și a participat la o serie de lucrări și cărți, printre altele After the Coalition (2011) și Britannia Unchained (2012).

Din 2010 este parlamentară pentru South West Norfolk. Truss a fost din 2012 până în 2014 „Parliamentary Under-Secretary of State“ responsabilă pentru educație și de îngrijire a copilului. Din 2014 până în 2016 a fost „Secretary of State for the Environment, Food and Rural Affairs“. La 14 iulie 2016 a fost numită de Theresa May ministru de justiție și lord cancelar în Cabinetul May, ceea ce a dus la înlăturarea lui Michael Gove Este prima femeie care deține poziția de lord cancelar (dacă nu este luată în calcul Eleanor de Provence în 1253). Din 2019 este ministru al femeilor și egalității și din 2021 ministru de externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *