Lucerna este un mic oraș elvețian cu o arhitectură medievală bine conservată. Situat în centrul țării, într-un peisaj uluitor, pe malul lacului Lucerna, printre munți înzăpeziți (se pot admira Muntele Pilatus si Muntele Rigi) orașul a fost o destinație turistică de secole.
Astăzi este un oraș de cultură, artă și istorie, animat continuu de evenimente care îl implică aproape pe tot parcursul anului.
Mica localitate, cu străzi înguste și pline de clădiri încântătoare, cu fațade îmbogățite cu fresce care povestesc vremuri trecute poate fi explorată pe jos, într-o singură zi.
Centrul istoric, care amintește de trecutul său glorios, este locul perfect pentru a vă plimba și pentru a face cumpărături în numeroasele magazine.
De asemenea, orașul este plin de farmec și iarna, când atmosfera de sărbătoare continuă cu tradiționalele Piețe de Crăciun îmbrăcate în sute de lumini sclipitoare, ce oferă o atmosferă cu adevărat magică.
Printre aromele de vin fiert, vizitatorii se cufundă într-o experiență unică, admirând sau cumpărând splendidele produse artizanale.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Podul Capelei sau Kapellbrücke – un pod de 205 de metri care leagă Orașul Vechi de Orașul Nou. Construit în 1333 peste râul Reuss, este cel mai vechi pod de lemn acoperit din Europa. În 1993 a fost parțial distrus de un incendiu.
Reconstrucția sa a costat peste 2 milioane de dolari. Lângă malul stâng se află turnul de apă octogonal sau Wasserturm (parte din zidurile orașului antic), construit cu 30 de ani înaintea podului. Turnul, a cărei înălțime are 35 de metri și ziduri de 3 metri grosime adăpostește o închisoare subterană. În interiorul Podului Capelei se află 146 de picturi din secolul al XVII-lea care înfățișează cele mai relevante episoade din istoria acestui oraș;
Lago dei Quattro Cantoni sau Lacul Lucerna – situat la 434 de metri deasupra nivelului mării, în centrul Elveției, între cantoanele istorice Uri, Schwyz, Unterwalden și Lucerna, lacul este al patrulea ca mărime din țară. Datorită fundalului montan și formei sale cu brațe și golfuri, lacul este un loc fascinant. Puteți să îl ocoliți pe uscat, de-a lungul său există multe piste de biciclete și numeroase zone de scăldat. De asemenea, puteți face o croazieră pe lac la bordul unei bărci cu aburi;
Museggmauer – zidurile lungi de 870 de metri și cele 9 turnuri ale sale construite în secolul al XIV-lea făceau parte din zidurile orașului medieval. Acestea încep cu așa-numitul Turn Nolli, la vest de Podul Geissmatt, și se termină la Museggstrasse 7, la capătul de est al orașului vechi. Turnul Zyt cu ceasul ce datează din 1535, turnul Wacht și Männliturm sunt bine conservate și, de asemenea sunt deschise publicului. Turnul cu ceas arată orele cu un minut mai devreme decât ceasurile altor orașe. O plimbare pe aceste metereze medievale vă va oferi o panoramă splendidă asupra acoperișurilor și a Lacului Lucerna;
Altstadt și Mühlenplatz – centrul istoric (se dezvoltă în jurul râului Reuss și ajunge pe malul lacului) numit Altstadt. Cu străzile și canalele sale care traversează orașul, unde clădirile cu fresce antice vă vor purta într-o atmosferă romantică. Opriți-vă la Mühlenplatz, una dintre piețele istorice care are vedere la râu și unde veți găsi numeroase cafenele si cluburi, ideale pentru a servi ceva de băut sau de mânccare;
Spreuerbrücke – un alt pod frumos acoperit din lemn, construit în 1408 împreună cu celelalte fortificații ale orașului însă, în 1566 a fost distrus de o inundație, și ulterior a fost reconstruit. Pe frontonul care datează din secolul al XVII-lea, podul găzduiește 67 de picturi. Un al treilea pod de lemn acoperit din Lucerna – Hofbrücke a fost demolat în secolul al XIX-lea;
KKL, Centru de Cultură și Congrese – opera arhitectului parizian Jean Nouvel. Construcția are un aspect postmodern, alcătuit din trei spații diferite ce adăpostesc Sala Mică din Centrul de Congrese, Muzeul de Artă și o sală de concerte cu 1840 de locuri (printre cele mai bune din lume) construite parțial sub nivelul lacului și cu un acoperiș mobil care poate fi ridicat sau coborât în funcție de tipul de muzică programat;
Muzeul Elvețian al Transporturilor – un muzeu interactiv inaugurat în 1959, care se bucură și astăzi de un mare succes în rândul adulților și copiilor, devenind unul dintre cele mai vizitate muzee din întreaga țară. De-a lungul timpului, muzeului i s-au adăugat și primul planetariu din Elveția, Pavilionul de Aeronautică și Astronautică, Muzeul Hans Erni și alte câteva pavilioane dedicate navigației, telecabinelor și turismului;
Grădina de Gheață – una dintre cele mai vechi atracții din Elveția. A fost descoperită în 1872 și este formată dintr-o serie de eroziuni glaciare care datează din epoca glaciară și o plajă marină și mai veche, integrată într-un parc luxuriant. Interiorul Grădinii de Gheață oferă un spectacol multimedia potrivit pentru toate vârstele, care prezintă istoria Pământului, și labirintul de oglinzi al Alhambra, considerat cea mai mare atracție a întregului parc;
Muntelui Rigi – urcați pe vârful Muntelui Rigi cunoscut drept „Regina Munților” la care puteți ajunge pe calea ferată cu cremalieră Vitznau-Rigi Bahnen construită în 1871 (prima cale ferată cu cremalieră din Europa).
În ceea ce privește gastronomia, Lucerna oferă o bucătărie autentică, pentru toate gusturile, cu o mare varietate de specialități culinare de încercat, de la supe de dovleac și Forellen, garnituri crocante la brânzeturi topite la cârnați gustoși, paste și deserturi unice.
Printre specialitățile naționale se numără: Älplermagronenul (macaroane, cartofi, brânză, smântână și ceapă prăjită); Luzerner Chügelipastete ( o plăcintă umplută cu chiftele și un sos alb); Hafenchabi ( mâncare de miel sau porc cu varză); Stunggis (tocană de legume și carne de porc).
O călătorie în Elveția nu ar fi completă fără să gustați ciocolata elvețiană renumită în întreaga lume pentru calitatea ei. Așa că nu puteți rata o vizită la Max Chocolatier, un magazin/atelier cu multe creații la vânzare , unde veți avea ocazia să vedeți cum se fabrică ciocolata.
Cât privește cazarea, de preferință este să stați în inima orașului pentru a vă cufunda în atmosfera sa istorică și romantică.
Viața de noapte din Lucerna este renumită în toată Elveția. Așadar, veți avea multe opțiuni unde să alegeți să vă distrați,de la jocuri de noroc, cazinouri și discoteci la baruri și cluburi, unele situate chiar în poziții înalte printre acoperișurile orașului sau cu vedere la lac.
Pentru a ajunge la Lucerna luați un zbor până la Zurich și apoi continuați călătoria cu trenul. Datorită rețelei feroviare elvețiane, orașul este perfect conectat și cu alte destinații din țară. De asemenea, se poate ajunge în trei ore și jumătate cu trenul direct din Milano.