Luxor – una dintre cele mai renumite destinații turistice din Egipt

Lifestyle Travel

Situat pe malul estic al Nilului, orașul Luxor este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Egipt, un oraș preferat de turiștii pasionați de istoria egipteană a epocii faraonice, atrași de minunile străvechi care încă domină peisajul orașului. Este practic un muzeu în aer liber și cel mai bun loc din Egipt pentru a vă opri câteva zile pentru a vă pierde printre minunile lumii antice.

Luxor a fost capitala antică a Egiptului (cunoscută sub numele de Teba în epoca Regatului Nou, din dinastia a XI-a) timp de câteva secole. Caracterizat printr-o atmosferă multiculturală a fost un pol de atracție pentru multe popoare, precum babilonienii, hitiții, fenicienii și cretanii.
Considerat un oraș sacru, datorită templelor gigantice și mormintelelor antice, (multe dintre ele păstrând încă culorile de când au fost sigilate pentru ultima dată), astăzi, orașul este unul dintre cele două repere ale croazierelor pe Nil – bărcile pleacă din Luxor și ajung la celălalt punct de plecare, Aswan ( majoritatea atracțiilor sunt deja incluse în excursiile oferite în croazieră).

Puteți alege să vedeți monumetele plimbându-vă pe străzile orașului cu bicicleta sau pe spatele unei cămile, ori să le admirați dintr-o perspectivă diferită pe croazieră cu feluca de-a lungul Nilului sau cu balonul, care zboară deasupra orașului.
Cele mai importante două atracții sunt situate chiar în interiorul orașului Luxor – templul Karnak și templul Luxor, pe celălalt mal al râului se află însă faimoasa Vale a Regilor, Valea Reginelor, templul Hatshepsut și Coloșii lui Memnon:

Complexul de templului Karnak – ocupă aproximativ 300.000 de metri pătrați. Este Patrimoniu Mondial UNESCO și cel mai mare centru religios al antichității. Arhitectura antică monumentală la acest reper din Luxor, găzduiește statui magnifice, coloane și cel mai mare lăcaș de cult construit vreodată.

Construcția Templului Karnak, care se află la câțiva pași de traficul din centrul orașului a durat mai mult de 1.000 de ani, lucru care se vede în arta și arhitectura diversă a acestui sit egiptean. Complexul reprezintă activitatea de construire a mai multor conducători succesivi ai Egiptului, care s-au luptat între ei pentru adăugarea și împodobirea acestui mare sanctur național, care a devenit cel mai important dintre templele din Egipt, în timpul Noului Regat. Spectacolul de sunet și lumini de la Templul Karnak are loc noaptea și este o modalitate specială de a-l vizita la o oră târzie;

Templul Luxor – situat pe malul estic al Nilului este un mare complex de temple construit începând cu secolul al XIV-lea î.Hr. în timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, lărgit și înfrumusețat de-a lungul secolelor sub stăpânirea altor faraoni (faraonul Ramses al II-lea a fost cel care a mărit templul, lăsând urme semnificative ale puterii sale). Uriașul Templu Luxor a fost una dintre marile construcții ale Regatului Nou dedicată zeului Amon. Măreția construcției vă va fascina cu siguranță. La la apus, lumina este deosebit de frumoasă și cântecul rugăciunii se ridică din minaret deasupra ruinelor templului;

Valea Regilor – la câțiva kilometri de centrul Luxorului, în mijlocul deșertului, situată la vest de Nil se află Valea Regilor, un alt loc magic de vizitat. Valea Regilor este necropola Egiptului care adăpostește mormintele faraonilor Regatului Nou. În prezent, au fost descoperite aproximativ 60 de morminte tăiate în stâncă. În mare parte a perioadei faraonice (din secolul al XVI-lea până în secolul al XI-lea î.Hr.), a fost folosită pentru înmormântările regilor, nobililor sau membrilor familiilor regale. Mărimea mormintelor variază în funcţie de importanţa persoanei al cărei corp a fost îngropat.

Aici se află, printre altele, mormintele lui Ramses al II- lea, Akhenaton și Tutankhamon. Primul faraon care a fost îngropat în Valea Regilor a fost Thutmose I, aparținând dinastiei a XVIII-a. Unele dintre ele își păstrează încă decorațiunile și ornamentele originale. Pentru a afla despre poveștile fascinante spuse de hieroglifele perfect conservate merită vizitate cu un ghid. Dacă vreți să vizitați Valea Regilor pe cont propriu, cea mai bună opțiune pentru a este să închiriați un taxi pentru o dimineață întreagă, astfel încât să puteți vizita și celelalte locuri emblematice ale Luxorului, precum Templul lui Hatshepsut;

Valea Reginelor – în vecinătatea Văii Regilor se află Valea Reginelor, necropola soțiilor regilor. Valea Reginelor a fost descoperită destul de recent de egiptologul italian Ernesto Schiapparelli în timpul unei misiuni efectuate între 1901 și 1906. Aici au fost găsite mormintele reginelor și prințeselor din diferite dinastii. Cel mai important este mormântul lui Nefertari, soția preferată a faraonului Ramses al II-lea. Mormântul fost construit în 1290 î.Hr. Are o adâncime de 27 de metri și a suferit mai multe intervenții de restaurare, care au făcut ca în nenumarate ocazii sa fie temporar închis publicului, din cauza cantității mari de umiditate din interior;

Templul Hatshepsut – unul dintre cele mai misterioase din Egipt, nu doar pentru ca este foarte diferit de restul templelor din țară și că are are o arhitectura unică, ci pentru ca este dedicat reginei Hatshepsut, sotia lui Tuthmosis al II-lea. Regina Hatshepsut a fost a doua femeie care a deținut titlul de faraon și a fost printre cei mai prolifici constructori din istoria Egiptului. În timpul domniei sale, producția statuară a fost atât de bogată încât fiecare muzeu de antichități egiptene din lume are cel puțin o sculptură a lui Hatshepsut;

Coloșii lui Memnon – două statui uriașe reprezentând faraonul Amenhotep al III-lea așezate cu privirea îndreptată spre Nil ( care flancau cândva intrarea în templul funerar al faraonului). Construcția lor datează aproximativ din 1350 î.Hr. Au o înălțime de 18 metri și cântăresc mai mult de 300 de tone fiecare. Avand în vedere amplasarea lor, între Luxor si Valea Regilor, vizita la Coloșii din Memnon este întotdeauna inclusă în excursiile turistice.

Printre alte atracții interesante se numără Muzeul Momificării ( un muzeu care explică foarte bine acest proces și expune mai multe mumii. Muzeul nu este foarte mare, vizita poate dura 30 de minute) și Muzeul Luxor care expune statui, mumii sau câteva descoperiri făcute în subteranele templului Luxor.

De asemenea, o altă activitate pe care o puteți face în Luxor este să zburați peste locurile sale antice într-un balon cu aer cald, de unde vedeți întreaga Vale a Regilor, templul Hatshepsut, templul Luxor și râul Nil. Prețul este destul de bun comparativ cu alte părți ale lumii.

În ceea ce privește gastronmia, bucătăria egipteană este foarte gustoasă și plină de condimente și mâncăruri delicioase. La bază stau multe cărnuri, în special carne de oaie, pui și altele, iar apoi legume, murăturile, foarte des servite ca aperitive. Pâinea – pita este servită la fiecare masă a zilei. În această pâine sunt înfășurate și gustoasele kebab-uri, shawerma sau falafelul, alimente care acum sunt renumite în întreaga lume. Cel mai răspândit fel de mâncare în Egipt și în orașul Luxor în special, este Ful Medames, făcut cu fasole și diverse legume, usturoi și lămâie, asezonate cu condimente precum chimenul.

Similar cu Ful Medames este foarte popularul Kushari – felul de mâncare național al Egiptului – un fel de mâncare făcut cu linte, orez, paste și sos de roșii, adesea servit cu năut și ceapă prăjită. Printre alte feluri de mâncare se numără: o supă foarte populară Mulukhiyah – cu carne, pește sau crustacee; Moussaka – un preparat de origine greacă pe bază de vinete, „adoptat” și în Orientul Mijlociu din apropiere și în restul Africii de Nord; Tahini – un preparat care se asociază de obicei cu bucătăria indiană (o pastă de susan servită în pâine – pita tradițională sau în salate).

În ceea ce privește cazarea, partea de Vest este mult mai relaxată, în timp ce zona de Est este plină de viață, distracție și plimbare. Oferta de cazare în Luxor este foarte largă, de la campinguri până la hoteluri de cinci stele ultra-luxe . Majoritatea hotelurilor sunt situate pe malul de est al Nilului deși malul de vest este mai aproape de atracțiile Văii Regilor. Majoritatea facilităților de lux sunt situate în centrul istoric al orașului, lângă templul Karnak, dar dacă sunteți în căutarea unor facilități mai ieftine trebuie să vă orientati în suburbii.
Clima din Luxor are ierni foarte blânde (dar în timpul cărora se poate răci, noaptea) și veri foarte calde și însorite. Cea mai buna perioadă pentru a vizita Luxor este din octombrie până în aprilie.

Aeroportul Internațional Luxor este situat la 7 km de centrul orașului. Pentru a ajunge acolo puteți lua un taxi sau puteți opta pentru un transfer privat. Doar zborurile interne EgyptAir și Al Masria zboară către aeroportul Luxor, conectând orașul cu principalele aeroporturi din Egipt. În general, cei care sosesc în Luxor o fac din Cairo. Timpul de zbor este de aproximativ de o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *