Centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la reţeaua electrică

Actualitate

Pentru prima dată în istoria sa, centrala nucleară ucraineană din orșul Zaporizhzhia a fost complet deconectată de la rețeaua electrică.
Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, anunțat grupul de stat Energoatom pe Telegram.
Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub controlul armatei ruse şi e vizată de mai multe bombardamente.

Îngrijorarea privind criza de la centrala nucleară este în creştere la nivel internaţional.
Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Adresându-se joi Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că ”a adus lumea în pragul unei catastrofe radioactive” după ce a transformat centrala Zaporojie ”într-o zonă de luptă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *