Macron- Putin

Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina

Externe

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina şi când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, notează AFP.

„În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone”, a spus el într-o conferinţă de presă la finalul un summit european la Bruxelles.

„Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili”, a spus şeful statului francez.
„Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială”, a adăugat el.

Preşedintele francez şi premierul cambodgian Hun Sen, preşedintele în exerciţiu al ASEAN, au îndemnat marţi la „încetarea imediată a loviturilor aeriene şi a atacurilor cu drone împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene”.

„Aş dori ca acest apel să convingă anumite puteri, China, India şi altele să ni se alăture şi să facă presiuni asupra Rusiei”, a continuat Emmanuel Macron.
Preşedintele francez este implicat şi în negocieri, mediate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a securiza cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea din Zaporojie ocupată de armata rusă.

„Vreau să putem obţine retragerea completă a armelor grele, a armelor uşoare şi a forţelor armate. Suntem destul de aproape de a obţine acest lucru”, a spus el, fără alte detalii.

„La momentul potrivit, îi voi telefona preşedintelui Putin pentru a încerca să ajut la finalizarea acestor acorduri”, a adăugat şeful statului francez, citat de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *