Ministerul Afacerilor Externe

MAE salută obţinerea de către România a funcţiei de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută decizia adoptată miercuri, 26 aprilie 2023, în cadrul celei de a 49-a reuniuni a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC), prin care ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a fost ales în funcţia de director al Centrului, pentru perioada 1 mai 2023 – 1 mai 2026. Reuniunea a fost organizată la Belgrad de către Preşedinţia sârbă a RACVIAC.
Decizia a fost adoptată prin consens de statele membre, în urma demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe, iar deţinerea funcţiei reprezintă o premieră pentru România.
„Numirea unui diplomat român în funcţia de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) reconfirmă rolul României de actor implicat în consolidarea dialogului şi a cooperării regionale. Ne bucură că demersurile noastre pe această dimensiune sunt astfel recunoscute, iar România îşi asumă pe deplin rolul de furnizor de securitate în regiune, în ciuda provocărilor actuale.” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
În prezent, Constantin-Mihail Grigorie este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Croaţia. Anterior, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Republica Turcia, Republica Bulgaria, Republica Italiană.
Informaţii suplimentare:
RACVIAC este o organizaţie interguvernamentală regională care facilitează dialogul în domeniul securităţii în Europa de Sud-Est, prin cooperarea dintre ţările din regiune şi partenerii lor internaţionali. Centrul, care acoperă o gamă largă de chestiuni politico-militare, cu accent pe integrarea euroatlantică, are 9 membri cu drept de decizie: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, R. Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia.
România a asigurat Preşedinţia rotativă a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022, având o parte operaţională consistentă asigurată de instituţiile naţionale.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *