România a cucerit 9 medalii la Campionatul European de Înot în Ape Îngheţate

Sport

România a încheiat Campionatul European de Înot în Ape Îngheţate – Oradea 2024 cu un bilanţ extraordinar: 9 medalii, overall, respectiv 47 de medalii în clasamentele Age Group.
Concursul s-a ridicat la anvergura unui Campionat Mondial, iar cei mai valoroşi ice swimmeri din Europa au profitat de infrastructură extraordinară şi au doborât 14 recorduri mondiale.

Prima ediţie a unui Campionat European de Înot în Ape Îngheţate a avut la start foşti participanţi la Jocurile Olimpice, campioni mondiali şi europeni în înotul în ape libere şi îngheţate, dar şi pe cei mai în formă ice swimmeri europeni. Alisa Fatum şi Andreas Waschburger, Germania au dominat probele lungi, de 500 şi 1000 de metri, în care ambii au doborât recordurile mondiale. Ştafeta masculină a Poloniei de 4 X 250 de metri, cu „regele gheţii” Marcin Szarpak (ultimul campion mondial la 1000 de metri şi cel mai rapid ice swimmer pe milă îngheţată), în ultimul schimb, a cucerit aurul la finalul unei probe epice, ultima de la Euro.

Team România a încheiat prima ediţie a unui Campionat European cu un bilanţ extraordinar: 9 medalii la overall, 4 de aur, 4 de argint şi 1 bronz.
Simona Andreea Chiru (aur, 100 de metri liber, cu record mondial şi argint la 50 de metri liber), Andrei Enache (aur 250 de metri liber, cu record mondial), Dragoş Ghile (aur 100 metri fluture, cu record mondial), Vladimir Romaniuc (argint 100 de metri bras şi bronz, 50 metri fluture), Cosmin Modoran (argint, 100 metri spate), România 1 (argint – ştafeta 4X50m liber cu Andrei Enache, Dragoş Ghile, Cristian Tranulea şi Delia Ana Kovacs), România 2 (aur -stafetă 4X50 medley relay cu Cosmin Modoran, Vladimir Romaniuc, Dragoş Ghile şi Simona Andreea Chiru, cu record mondial) au fost cei mai în formă români. În clasamentele Age Group, România a reuşit să obţină 47 de medalii: 15 de argint, 16 de argint şi 16 de bronz.
„A fost o ediţie extraordinară, cu rezultate foarte bune pentru România, obţinute de înotători tineri şi valoroşi. Sper că în urma acestor performanţe acest fenomen să capete şi o mai mare amploare la noi. Au fost 3 zile de real spectacol la Oradea, unde am avut parte de o infrastructură sportivă de top, feedback-ul venit de la participanţi fiind unul foarte, foarte bun. Pentru organizarea ireproşabilă vreau să-i mulţumesc lui Ovidiu Tirla care s-a ocupat în cele mai mici amănunte ca nimic să nu le lipsească înotătorilor şi a mai avut şi energia să urce de două ori pe podium la age group” a transmis Paul Georgescu, directorul competiţiei.

Denis Cadon, Franţa, delegat tehnic, ce va fi prezent şi la Jocurile Olimpice Paris 2024, precum şi arbitrul Dan Ardelean, respectiv starterul Marius Grigore au contribuit decisiv la bună desfăşurare a Europeanului.
Primul Campionat European de Înot în Ape Îngheţate din istorie a fost organizat de IISA (Internaţional Ice Swimming Association), Asociaţia Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi CSM Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *