Marea Britanie confirmă livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Externe

Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat joi ministrul britanic al apărării Ben Wallace. Livrarea va permite armatei ucrainene să lovească depozite de muniţii, concentrări de trupe ruseşti sau depozite de combustibil mult în spatele liniei frontului, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

„Astăzi pot confirma că Regatul Unit va dona rachete Storm Shadow către Ucraina. Sunt rachete cu rază lungă de acţiune, convenţionale şi de precizie”, a declarat ministrul britanic în faţa Camerei Comunelor, confirmând relatări apărute mai devreme în mass-media.

„Nu vom sta pur şi simplu de-o parte în timp ce Rusia ucide civili”, a motivat el decizia guvernului de la Londra. „Rusia trebuie să admită că numai acţiunile sale au determinat ca astfel de sisteme să fie furnizate Ucrainei”, a mai spus Wallace, care a efectuat împreună cu ministrul britanic de externe James Cleverly vizite în SUA pentru consultări cu Washingtonul asupra ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Kremlinul a transmis joi mai devreme că livrarea unor rachete Storm Shadow către Ucraina va primi un „răspuns adecvat” din partea Moscovei.
Având capacitatea de a lovi ţinte la peste 250 de kilometri, rachetele Storm Shadow vor fi armele occidentale cu cea mai mare rază de acţiune din arsenalul armatei ucrainene.

Ministrul britanic al apărării a asigurat în declaraţia dată în parlamentul de la Londra că Ucraina i-a promis că va folosi aceste rachete exclusiv pentru operaţiuni în interiorul frontierelor sale suverane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *