Marea Britanie solicită UE extinderea perioadei de grație privind controalele la granița cu Irlanda de Nord

Externe

Marea Britanie a solicitat o prelungire pâna în 2023 a perioadei de grație cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, pentru reducerea impactului Brexitului asupra acestei provincii, potrivit BBC.

În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două parti au convenit o perioadă de grație de 3 luni privind controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri și unii angrosiști din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE și provincia Irlanda de Nord, fară a exista controale asupra produselor exportate.

La începutul sptămânii, Comisia Europeană a activat art. 16 al acordului post Brexit UK – UE de control al exporturilor de vaccinuri, ceea ce presupune reintroducerea controalelor vamale la frontiera dintre Republica Irlanda (stat membru UE) și Irlanda de Nord (provincie britanică).

Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat ca UE a “subminat″ Acordul de retragere prin faptul ca executivul comunitar a amenințat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *