Măsuri de îmbunătăţire a procesului de recrutare şi instruire a rezerviştilor voluntari

Social

Prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, procesul de formare şi dezvoltare profesională a rezerviştilor voluntari a fost îmbunătăţit, iar perioada de recrutare pentru seria 2023 a fost prelungită până la data de 28 iulie.
Reorganizarea cadrului de pregătire şi instruire a rezerviştilor voluntari are ca scop o mai bună adaptare la nevoile sistemului militar, dar şi la realităţile pieţei de muncă din România, flexibilizarea regulilor venind şi în întâmpinarea nevoilor celor interesaţi de efectuarea serviciului de militar în rezervă şi a angajatorilor acestora.

Principalele schimbări vizează stabilirea duratei pregătirii iniţiale la trei săptămâni pentru toate categoriile de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi), cu accent pe dimensiunea practic-aplicativă a instrucţiei, precum şi adaptarea modulelor anuale de instruire pentru formarea şi dezvoltarea deprinderilor necesare atribuţiilor funcţionale.

Detalii suplimentare privind procedura de înscriere pot fi obţinute de la sediul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector.
Adresele poştale şi datele de contact ale acestora sunt disponibile la adresele http://recrutare.mapn.ro sau https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php .
Începând cu anul 2021, Statutul rezerviştilor voluntari a fost îmbunătăţit, principalele beneficii asigurate fiind:
– remuneraţie acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, în cuantum de 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;

– indemnizaţie de instalare – compusă din solda de funcţie, gradaţii, solda de comandă şi solda de grad;
– eliminarea obligaţiei privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situaţia nesemnării sau nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviştilor voluntari în străinătate;
– crearea posibilităţii repartizării în funcţie, fără a mai susţine probele de selecţie, a rezerviştilor proveniţi din cadre militare în activitate şi soldaţi/gradaţi profesionişti, în primul an de la trecerea în rezervă.
Biroul de presă- Ministerul Apărării Naţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *