reţelelor 5G

Memorandumul privind securitatea reţelelor 5G – semnat între România şi SUA

Social

Ministerul Comunicaţiilor a publicat memorandumul privind securitatea reţelelor 5G, semnat în august între România şi Statele Unite.

„Volumul crescut de date din reţelele 5G va interconecta şi mai mult economiile tuturor ţărilor, inclusiv cele ale Statelor Unite şi ale României, şi va facilita serviciile transfrontaliere şi schimburile comerciale”, se arată în memorandum.

Documentul mai arată că acete reţele trebuie protejate în faţa atacurilor şi tentativelor de manipulare, iar asigurarea intimităţii şi libertăţilor cetăţenilor celor două țări este vitală.

Potrivit documentului, cele două guverne susţin introducerea şi respectarea unor criterii de evaluare riguroasă a furnizorilor de tehnologie de internet de mare viteză 5G.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente, potrivit documentului:

– dacă furnizorul este, în lipsa unei analize judiciare, sub controlul Guvernului unui alt stat;
– dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
– dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Memorandumul SUA – România privind securitatea rețelelor 5G a fost semnat pe 20 august și publicat abia la 1 noiembrie. Spre comparație, cel dintre SUA și Polonia, singura altă țară care a semnat un astfel de document cu guvernul american, a fost publicat chiar în ziua semnării – 2 septembrie 2019.

Desecretizarea vine după două luni și jumătate de la semnare și după eșecul demarării licitației 5G, ce a fost amânată pentru 2020 din cauza faptului că memorandumul asumat trebuie transpus în legislație, printre altele.
5G înseamnă viteză mai mare de transfer de date, chiar de 20 de ori faţă de 4G.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *