Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) derulează, în luna aprilie, Campania Națională „Curățăm România!”. Este prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, Asociațiile Municipiilor, Orașelor, Comunelor, instituțiile deconcentrate, societatea civilă.
”Am demarat această amplă campanie de ecologizare la nivel național deoarece cantitățile foarte mari de deșeuri abandonate ilegal pe tot cuprinsul țării ne obligă să luăm atitudine. Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare. Dorim ca luna aprilie, care este perioada Sărbătorilor pascale, să nu fie o perioadă în care ne concentrăm doar pe curăţarea sufletului, dar şi pe ecologizarea şi igienizarea localităţilor, a spațiului în care locuim”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
În acest context, instituțiile aflate în coordonarea/subordinea/sub autoritatea MMAP sunt primele care au răspuns chemării ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”. Astăzi și mâine, conform planificărilor trimise de colegii noștri, vor avea loc peste 400 de acțiuni de ecologizare la nivelul întregii țări.(vezi doc atașate)
Din informațiile primite, prefecturile au finalizat ședințele de constituire a echipelor de lucru de la nivel județean formate din reprezentanți ai tuturor instituțiilor deconcentrate ale MMAP (ANAR, ANPM, ANANP, GNM, RNP), ai Consiliului Județean, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Agenției de Dezvoltare Intercomunitară, cu sprijinul direct al structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Echipa va implementa și monitoriza în județ acțiunile campaniei ”Curățăm România!”. În acest sens, s-au definitivat procedurile de lucru, relațiile cu autoritățile locale și modul de implicare a voluntarilor, a tinerei generații, dar și a persoanelor beneficiare de asistență socială și care au obligația prestării muncii în folosul comunității.
Așteptăm o mai mare implicare din partea primăriilor și cât mai multe activități de conștientizare în școli!
„Venim cu sprijin financiar către UAT-uri, le asigurăm finanţare prin programul derulat de Agenţia Fondului de Mediu. Finanţare înseamnă sume cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de numărul de locuitori dintr-un UAT. Sunt eligibile toate unităţile administrativ-teritoriale, fără excepţie”, a declarat secretarul de stat Bogdan Balanișcu, coordonatorul campaniei ”Curățăm România!”