Miniștrii de Externe din NATO se reunesc la Oslo – pe fondul divergențelor legate de Ucraina

Externe

Miniştrii de Externe din NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la Alianță, unele state cerând ca la summitul de la Vilnius din luna iulie să i se acorde Kievului o foaie de parcurs, relatează Reuters.

Ţări precum SUA şi Germania se poziționează pe ideea că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin câțiva paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice cu prilejul summitului de la Vilnius din 11-12 iulie.

„Ar fi foarte trist dacă cineva, în orice fel, ar vedea rezultatul summitului de la Vilnius ca pe o victorie a Rusiei prin excluderea aderării Ucrainei la NATO cândva”, a afirmat vineri şefa Executivului lituanian Ingrida Simonyte.
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atâta timp cât se află în război.

„A deveni membru în plin război nu se află pe agendă. Întrebarea este ce se întâmplă atunci când se încheie războiul”, a afirmat Stoltenberg.

În marja reuniunii de la Oslo, ce va avea loc miercuri şi joi, miniştrii de Externe din NATO vor avea totodată posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *