După depășirea ratei de infectare de șase la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale, a anunțat ministrul Educației, miercrui într-o conferință de presă comună cu Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.
„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute – până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creșele grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de infectare de șase la mie rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție – învățământul special”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, în conferința de presă.
Sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă – suprafaţă, mobilier – nu permite distanţarea fizică de minimum 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.
Purtarea măștilor de protecție rămâne obligatorie la interior. Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile, dacă acoperă nasul și bărbia și cu condiția să fie purtate corect: „Am recomandat purtarea măștii de tip medical, dar am revenit cu câteva condiții pentru măștile de tip textil – să acopere corect nasul și bărbia”.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat care sunt măsurile de prevenție în școli:
„Măsurile de prevenție se mențin: discutăm despre distanțarea fizică, de aerisirea cvasi permanentă a spațiilor închise din școală, punând accent mai ales pe spațiile cu risc mare de transmitere. Discutăm de locurile de luat masa și de sălile de sport, de menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior.
Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosită uneori pe tip de mască”.
Conform ministrului Sănătăţii, când apare un caz pozitiv, până la clasa a 6-a, elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative. Testarea are loc în şcoli. Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua 14.
Pentru cei de la clasa a VII-a până la liceu, dacă apare un caz, copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă, ceilalţi copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testării cu ziua a 8-a.
Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.