Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu  – vizită oficială în Republica Albania

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a efectuat marţi, 14 noiembrie 2023, o vizită oficială la Tirana, Republica Albania, în prima parte a unui turneu în Balcanii de Vest, care mai include Republica Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Pe fondul aniversării, în anul 2023, a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi R. Albania, ministrul afacerilor externe român a avut consultări politice cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Albania, Igli Hasani.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, ambii interlocutori au subliniat importanţa multiplicării contactelor politice la toate nivelurile şi a diversificării schimburilor economice şi a cooperării sectoriale, inclusiv în domeniile justiţiei, apărării, securităţii cibernetice, energiei şi educaţiei. Domeniul educaţiei şi promovarea tinerilor reprezintă, de altfel, priorităţi ale proiectelor desfăşurate de România în Albania, prin intermediul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare.

În context, partea română a exprimat aşteptarea ca lansarea curselor aeriene directe între Bucureşti şi Tirana, în luna octombrie 2023, să conducă la creşterea semnificativă şi diversificarea comerţului bilateral şi a contactelor interumane.

Şeful diplomaţiei române a evocat importanţa pe care România o acordă menţinerii identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale aromâne din R. Albania. Partea română a exprimat, totodată, încrederea că procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

În plan european, demnitarul român a apreciat alinierea deplină a Republicii Albania la Politica Europeană de Securitate Comună, ca reflectare a orientării strategice clare a R. Albania, abordare pe care România o încurajează în dialogul cu toţi partenerii din regiune. Totodată, a salutat sprijinul majoritar la nivelul populaţiei albaneze pentru obiectivul aderării la UE, precum şi angajamentul întregii clase politice din R. Albania. În context, a subliniat necesitatea ca eforturile dedicate reformelor europene să continue într-un ritm susţinut, cu rol transformator şi de modernizare a întregii societăţi.

Ministrul român a apreciat rolul activ al R. Albania în calitate de membru nepermanent în Consiliului de Securitate al ONU, în mandatul 2022-2023, cu precădere rolul esenţial al Tiranei în promovarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate privind condamnarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În marja consultărilor cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Albania Igli Hasani a fost semnat Planul de Acţiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României şi Republicii Albania.
Vizita a inclus şi o întrevedere cu Negociatorul-şef albanez pentru aderarea la Uniunea Europeană, Majlinda Dhuka, prilej cu care au fost abordate modalităţile practice de continuare şi de consolidare a sprijinului României pentru avansarea R. Albania în parcursul său european.

În cadrul discuţiilor, în contextul publicării de către Comisia Europeană a pachetului de extindere, la 8 noiembrie 2023, ministrul Luminiţa Odobescu a transmis sprijinul pentru obiectivul de deschidere efectivă a negocierilor de aderare cu R. Albania. Totodată, a subliniat necesitatea continuării reformelor, inclusiv în domeniul statului de drept şi al combaterii corupţiei. În acest sens, a confirmat disponibilitatea pentru continuarea acordării de expertiză de către România în procesul aderării R. Albania la UE.

Galeria video a vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu în Republica Albania este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/63366 , https://youtu.be/Qy1BJ4yAv80

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *