Ministrul apărării britanic – Regatul Unit ar trebui să-şi majoreze cheltuielile militare la 3% din PIB

Externe

Ministrul apărării britanic, Grant Shapps, s-a pronunţat, într-o dezbatere despre finanţarea forţelor armate ale ţării sale, pentru majorarea cheltuielilor militare ale Regatului Unit la 3% din produsul intern brut (PIB), informează agenţia DPA.

Aflat într-o vizită în Polonia, Grant Shapps a cerut includerea ţintei de 3% din PIB pentru apărare în programul electoral al Partidului Conservator, afirmând: „Vreau un buget mai mare”.

„Apărarea este cea mai bună cale de a ne proteja de un conflict militar – trebuie să le arăţi adversarilor – şi de aceea sunt clar favorabil (unei ţinte de 3% din PIB). Trăim într-o lume mai periculoasă, unde îl avem pe preşedintele rus Vladimir Putin care obţine puncte pe linia frontului”, a spus ministrul britanic.

În 2022, un studiu realizat de Royal United Services Institute sugera că pentru o creştere a bugetului apărării la 3% din PIB în 2030 ar fi nevoie de cheltuieli suplimentare de 157 de miliarde de lire sterline în perioada 2022-2030.
Apelul lui Shapps survine după ce ministrul pentru securitate internă Tom Tugendhat s-a pronunţat pentru majorarea imediată a bugetului de apărare de la 2,27% la 2,5% din PIB.

Potrivit publicaţiei Daily Mail, el a solicitat o restructurare a sistemului de recrutare militară, care să includă eliminarea anumitor cerinţe medicale şi ridicarea interdicţiei aplicate soldaţilor de a purta barbă.
Conform regulilor actuale, solicitanţii trebuie să aştepte mai mult de un an pentru a începe pregătirea militară, în contextul în care tot mai mulţi oameni renunţă la locurile de muncă din armata britanică.

Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia. Anterior, NATO le ceruse statelor sale membre ca bugetul lor pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *