Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu – întrevedere cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak

Politica

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut luni, 5 septembrie, o întrevedere cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, în contextul vizitelor efectuate în Republica Polonă, informează MApN într-un comunicat.

“Agenda discuțiilor bilaterale a inclus subiecte precum cooperarea dintre cele două state, situația de securitate de pe flancul estic al Alianței și evoluțiile războiului din Ucraina, sprijinul acordat acestei țări, precum și cooperarea în cadrul NATO, cu accent pe continuarea demersurilor aliate de consolidare a posturii de apărare și descurajare, cooperarea celor două state în cadrul UE și cooperarea regională.

Ministrul apărării naționale a subliniat stadiul excelent al relațiilor bilaterale în domeniul apărării și angajamentul de dezvoltare al acestora, în cadrul de cooperare asigurat de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Mai mult, pe lângă cooperarea excelentă în format NATO și UE, ministrul Dîncu s-a referit și la eforturile comune ale Poloniei și României, în cadrul Inițiativei B9 (format co-prezidat de cele două țări), de a promova interesele și prioritățile pe flancul estic.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesității consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul de Est al NATO şi, implicit, asupra importanței implementării deciziilor Summit-ului Alianței de la Madrid, din acest an. De asemenea, au fost reiterate angajamentele reciproce privind contribuţia la proiectele aliate din România şi Polonia în asigurarea şi consolidarea posturii NATO pe flancul estic.

În context, ministrul Vasile Dîncu a salutat prezența trupelor poloneze în România și a spus că angajamentul țării noastre privind prezența substanțială a militarilor români în Polonia va fi continuat.

Un alt subiect pe agenda discuțiilor a fost sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune din vecinătatea estică a Alianţei, respectiv Republica Moldova şi Georgia, cu accent specific în planul rezilienţei strategice şi dezvoltării capacităţii de apărare.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, ministrul apărării naționale a apreciat participarea României și Poloniei la Centrul de excelență NATO în domeniul HUMINT din România și Centrul de Excelență NATO în domeniul Contrainformațiilor din Polonia. De asemenea, Vasile Dîncu a adresat mulțumiri pentru contribuția Poloniei și participarea la exercițiile multinaționale găzduite de România.”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *