Ministrul Apărării – România rămâne ferm angajată în asigurarea stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest

Politica

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut marţi, 3 octombrie, o întâlnire bilaterală cu omologul său sloven, Marjan Sarec. Întâlnirea oficială a avut loc în marja Forumului de Securitate de la Varşovia, activitate la care ambii miniştri participă în perioada 2-4 octombrie, infomrează MApN într-un comunicat de presă.

“Agenda de discuţii a inclus identificarea unor oportunităţi concrete de aprofundare a cooperării militare, atât în context regional, cât şi în cadrul NATO sau UE.
„Apreciez cooperarea în domeniul apărării pe care ţările noastre o au şi pe care îmi doresc să o consolidăm, atât prin intensificarea dialogului politico militar, cât şi prin aprofundarea cooperării practice, precum exerciţii militare în comun sau cooperare în domeniul industriei de apărare. Am mulţumit ministrului Sarec pentru decizia/ ţării sale de participare cu trupe la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă NATO din România”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.
În contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cei doi miniştri au discutat despre continuarea sprijinului multidimensional pe care România şi Slovenia îl acordă Kievului. În acest cadru, ministrul Tîlvăr a evidenţiat necesitatea acordării unei atenţii speciale Republicii Moldova, un stat aflat în imediata vecinătate a conflictului.

În context regional, România acordă o importanţă majoră deţinerii Preşedinţiei Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial/SEDM), evidenţiind obiectivele asumate şi promovarea unor noi proiecte, precum rezilienţa sau acceptarea unor noi membri, contând pe sprijinul sloven în cadrul procesului decizional. „Apreciem faptul că Reuniunea Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est reprezintă un format de cooperare regional care promovează valorile euro-atlantice şi ne dorim foarte mult să revigorăm această iniţiativă”, a evidenţiat oficialul român.

A fost subliniată importanţa particulară pe care România o acordă Balcanilor de Vest. În acest sens, România şi-a sporit considerabil contribuţia cu personal şi forţe în cadrul Operaţiei Althea, în Bosnia-Herţegovina, şi este pregătită să preia comanda acestei misiuni în anul 2025. Totodată, ţara noastră acordă o atenţie sporită actualelor evoluţii de securitate din Kosovo.

„Considerăm că este foarte important să ne menţinem sprijinul pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în Balcanii de Vest. Vedem zilele acestea cât de volatilă este situaţia de securitate. România rămâne ferm angajată în regiune, iar dovada clară este prezenţa cu un număr semnificativ de militari români la misiunile şi operaţiile NATO şi UE „, a spus ministrul Tîlvăr.

În contextul actualelor provocări de securitate, cei doi oficiali au reiterat nevoia continuării interacţiunii bilaterale la toate nivelurile, cu scopul de a consolida eforturile comune, prin aprofundarea colaborării în domeniul apărării.”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *