Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu – convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, 7 septembrie, o discuție telefonică, la inițiativa părții americane, privind implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.

Șefa diplomației române a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO.
Ministrul de externe Luminița Odobescu și secretarul de stat Blinken s-au referit la importanța continuării discuțiilor și coordonării bilaterale pe teme de securitate și în ceea ce privește agenda curentă a NATO.
Cei doi demnitari au reliefat nivelul excelent al cooperării bilaterale și interesul comun pentru adăugarea de noi dimensiuni în relația bilaterală, cu accent pe colaborarea în domeniul energiei.

Secretarul de stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum și pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. A apreciat interesul și implicarea României pentru identificarea unor soluții eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană și Ucraina.

Totodată, a felicitat România pentru organizarea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanți și asociați și urmărește creșterea conectivității cu includerea Republicii Moldova și a Ucrainei.
Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *