Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu participă la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa în perioada 30-31 august 2023 la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care va fi găzduită de Președinția spaniolă a Consiliului UE, la Toledo, informează MAE într-un comunicat de presă.

Agenda include discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv evoluțiile din Niger și impactul acestora pentru securitatea regională în Sahel. Miniștrii de externe europeni vor avea schimburi de opinii informale pe temele de pe agenda reuniunii Gymnich cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, respectiv cu ministrul afacerilor externe din Niger, Hassoumi Massoudou, și Președintele Comisiei ECOWAS, Omar Touray.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor viza, cu precădere, sprijinul militar al Uniunii Europene pentru forțele armate ucrainene în contextul actualei contraofensive, precum și angajamentele de securitate ale UE pe termen lung, în continuarea discuțiilor informale ale miniștrilor europeni ai apărării, care au precedat reuniunea informală a miniștrilor europeni ai afacerilor externe (Toledo, 28-29 august). Oficialii europeni vor discuta și despre sprijinul UE pentru Formula de Pace propusă de Președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski, în continuarea reuniunii consilierilor de securitate de la Jeddah (Arabia Saudită, 5 august). În perspectiva săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie 2023, miniștrii de externe europeni se vor coordona pentru a asigura eficiența demersurilor diplomatice la nivelul UE în dialogul cu partenerii terți, pentru a mobiliza un sprijin cât mai larg la nivel global pentru Formula de Pace.

Evoluțiile recente din Niger vor fi abordate în contextul deteriorării mediului de securitate și a situației umanitare din teren, după lovitura de stat din 26 iulie 2023 și preluarea prin forță a puterii de către junta militară condusă de generalul Tchiani. Obiectivul va fi coordonarea răspunsului UE la actuala criză, atât din perspectiva intereselor UE în regiune, cât și a solicitării de sprijin din partea ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest), organizație regională care are un rol esențial în gestionarea situației umanitare din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *