Ministrul german al apărării – „Putin încearcă să destabilizeze Germania

Externe

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să destabilizeze Germania, în urma difuzării de către surse din Rusia a unei convorbiri confidenţiale interceptate între ofiţeri germani cu privire la livrări de arme în Ucraina, potrivit AFP.

„Este vorba pur şi simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza şi pentru a submina unitatea Germaniei, un atac hibrid pentru dezinformare”, a declarat Boris Pistorius, la Berlin. „Face parte dintr-un război informaţional purtat de Putin. Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Nu trebuie să cădem în capcana trucurilor lui Putin”, a adăugat ministrul german.

O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferinţă între ofiţeri de rang înalt a fost postată, vineri, pe reţelele de socializare venind dinspre Rusia. În cadrul conversaţiei, participanţii discută despre o ipotetică livrare către Kiev a unor rachete cu rază lungă de acţiune Taurus de fabricaţie germană, despre ceea ce ar fi necesar pentru a permite forţelor ucrainene să le folosească şi despre impactul lor eventual.

Ministerul german al Apărării a confirmat că înregistrarea este autentică şi că a fost interceptată. Conţinutul său este extrem de stânjenitor pentru Germania, întrucât Berlinul refuză oficial să furnizeze Kievului rachete Taurus, argumentând că există riscul unei escaladări a războiului, potrivit AFP.

Conform înregistrări menţionate, ofiţerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete Scalp pe care cele două ţări le furnizează Kievului.

Boris Pistorius a declarat presei că, în prezent, nu are date despre alte scurgeri de informaţii sau de interceptarea altor convorbiri telefonice.El a spus că aşteaptă rezultatele anchetei interne în prima pare a săptămânii viitoare, inclusiv dacă a fost aleasă platforma corectă pentru conţinutul discutat în conversaţia publicată. Ofiţerii s-au conectat prin intermediul platformei Webex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *