Ministrul grec de Externe – “Europa trebuie să găzduiască copiii afectaţi de războiul din Gaza”

Externe

Europa are datoria de a găzdui copiii răniți și traumatizați de războiul din Gaza atâta timp cât conflictul continuă, a declarat miercuri ministrul grec de Externe George Gerapetritis, informează Reuters.

Agenția de știri relatează că Gerapetritis caută parteneri în ceea ce speră să fie un proiect pentru a aduce temporar copiii în UE. Acesta a discutat ideea cu premierul palestinian Mohammad Mustafa.

„Trebuie să înfruntăm foarte clar această tragedie”, a declarat Gerapetritis. „Europa ar trebui să fie deschisă pentru persoanele rănite din [Gaza], dar și pentru copiii care se confruntă acum cu foametea sau cu alte tipuri de pericole.”
Grecia a fost aleasă ca membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru perioada 2025-2026 la începutul acestei luni, iar Gerapetritis consideră că legăturile istorice ale țării cu lumea arabă îi conferă credibilitate pentru a acționa ca un broker de pace.

Reuters relatează că Gerapetritis nu a precizat câte persoane ar putea fi găzduite de Grecia sau de UE, dar a spus că problema este în discuție cu autoritățile palestiniene.
Aceasta a adăugat că Gerapetritis a subliniat că inițiativa nu are legătură cu migrația regulată, care a devenit sensibilă din punct de vedere politic în Europa și la care se opune puternic o dreaptă reînviată.
„Acesta este un apel evident de asistență umanitară. Nu vorbim aici despre migranți economici sau alte tipuri de migrație neregulamentară”, a spus el, la câteva zile după ce partidele de extremă dreapta au crescut în alegerile parlamentare europene.

Grecia a condamnat atacul din 7 octombrie al militanților Hamas împotriva Israelului, dar a cerut oprirea asaltului terestru și aerian al Israelului în Gaza, care, potrivit autorităților palestiniene, a ucis peste 35.000 de persoane și a distrus orașe întregi.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că multe persoane din Gaza se confruntă cu condiții asemănătoare foametei, iar peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani suferă de malnutriție acută.
În plus, impactul psihologic al războiului asupra copiilor este „enorm”, a spus Gerapetritis.

Gerapetritis a declarat că a discutat cu prim-miniștrii palestinieni și israelieni în această săptămână despre modalitățile de a pecetlui pacea și de a reconstrui Gaza.
„Nu ar trebui să așteptăm … ca războiul să se oprească pentru a începe să discutăm”, a spus el. „Va fi un proiect uriaș și trebuie să îl dezvoltăm cât mai devreme posibil”, a spus el.

O încetare a focului în Gaza ar contribui, de asemenea, la reducerea atacurilor asupra navelor de către militanții Houthi în Marea Roșie, care a afectat sectorul naval al Greciei.
„Sunt relativ optimist că, alături de încetarea focului pe care sperăm să o obținem în viitorul foarte apropiat, şi situația în Marea Roșie va deveni mult mai bună”, a declarat Gerapetritis pentru Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *