motiune

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat abrogarea Art 54 din OUG 7/2019

Politica

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, luni, o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a prezentat rezultatele discuțiilor dintre reprezentanți ai Guvernului și ai diverselor instituții componente ale Justiției. Discuțiile s-au referit la ordonanțele de modificare ale Legilor Justiției.

Ministul Justiției Tudorel Toader a anunțat luni că la nivelul Guvernului s-a decis abrogarea unuia dintre articolele controversate din cea mai recentă ordonanță de urgență ce modifică Legile Justiției.

Astfel, va fi abrogat Art 54 din OUG 7/2019, prin care se permitea ca judecatorii să conducă parchete.

„Cea mai dezbatută problemă pe care împreună cu premierul am convenit să o rezolvăm se referă la Art 54 din OUG. Acela care permite astăzi unui judecator să devină procuror-șef dintre cei de la Parchetul General pe care îi numește președintele, la propunerea ministrului Justiției.

Acolo erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, de judecatori. Legile Justiției, așa cum le vorbim astăzi, chiar nemodificate prin OUG, permit unui judecator să treacă procuror, unui procuror sa treacă judecator, în primii ani de activitate, după care se specializează și merg mai departe.

Ați văzut că am dat drumul la procedura de selecție a procurorului european din partea Romaniei. Acolo, procuror european din partea Romaniei și a oricărei țări poate fi atât un procuror, cât și un judecător. Cu faptul că la bază procurorii pot trece judecători, cu faptul că am avut această soluție în legislația noastră privind legile justiției, s-a justificat soluția de la articolul 54.

Dată fiind această situație exprimată de procurori, care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef un judecător, am propus și am convenit să abrogăm complet Art 54. Se revine la reglementarea anterioară, că procurori de rang înalt pot fi doar cei care îndeplinesc condițiile legii si să îi numească președintele prin decret prezidențial. Se abrogă implicit și prevederea care mută competența de la Secția de procurori la plenul CSM”, a explicat Toader, în declarația de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *