Morella – o bijuterie medievală

Lifestyle Travel

Situat în provincia Castellón, la aproximativ 180 km nord de orașul Valencia, Morella este unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania și unul dintre cele mai importante din punct de vedere turistic. Din 2013 face parte din prestigioasa listă a celor mai frumoase orașe din Spania, iar Organizația Mondială a Turismului a inclus-o în lista sa cu cele mai bune 44 de orașe turistice de pe planetă.

Acest fermecător oraș medieval întâmpină vizitatorii cu istorie, tradiție, cultură, artă și oferă locuri unde vă puteți bucura de frumusețea și liniștea peisajelor sale naturale bogate în floră și faună.
Micul orășel, cu 2500 de locuitori este dominat de un castel cu adevărat spectaculos situat în cel mai înalt punct, 1.070 de metri, ceea ce îi permite să aibă o vedere largă asupra regiunii.

Așadar, Castelul Morella este emblema orașului și una dintre bijuteriile patrimoniului istoric al provinciei Castellón. Este o cetate de construcție islamică și reformă medievală construită în secolul al XIII-lea în scop defensiv și inexpugnabil în timpul luptelor din trecut.
Mai jos, zidurile medievale cu un perimetru de 2.500 m, cu o înălțime medie de 10 până la 15 m, o grosime de aproximativ doi metri și șaisprezece turnuri înconjoară centrul istoric al orașului către care se deschid mai multe porți (Nevera, San Miguel, Morella, San Mateo, Forcall, del Rey și de los Estudios). Plimbarea pe străzile sale înguste și pietruite cu clădiri superbe într-o multitudine de stiluri, de la romanic până la gotic este ca și cum ai călători înapoi în timp. La fiecare pas se găsesc baruri, restaurante și magazinele spectaculoase care vând obiecte de artizanat, suveniruri și produse locale. Strada Calle Mayor este cea mai importantă dintre ele, unde se găsesc majoritatea restaurantelor, hotelurilor și magazinelor.

Intrând pe Poarta Sant Miquel, protejată de două dintre impunătoarele turnuri vă puteți pierde în labirintul de străzi pietruite cu case nobiliare și biserici vechi de mare valoare artistică care îl fac cel mai interesant oraș gotic din Comunitatea Valenciană.
Toate acestea fac din Morella o bijuterie medievală, pe care însuși regele Jaume I a numit-o cu secole în urmă – „Un loc demn de regi”.
Pe lângă castel, printre cele mai interesante atracții de vizitat se numără:
Biserica Santa Maria la Mayor – construită între secolele al XII-lea și al XVI-lea în stil gotic și renascentist este oprire obligatorie pentru iubitorii de artă care vor fi impresionați de altarul său și magnifica scară în formă de spirală acoperită cu marmură și decorațiuni;

Mănăstirea San Francesco (secolul al XIII-lea) care se află la poalele Castelului, nu departe de Biserica Santa Maia la Mayor. Mănăstirea se remarcă prin frumuseșea sa construită în stil gotic, cu arcade și ferstre extrem de elegante.
Vechea Primărie – „Casa Comú del Consell”- o clădire gotică care datează din secolul al XV-lea și restaurată recent cu mult gust, fapt pentru care a câștigat premiul Europa Nostra. Puteți vizita unele dintre încăperile sale precum și sala de judecată. La ultimul etaj al clădirii găsiți și câteva exponate.
Fiind un oraș caracterizat de munți și păduri cu diferite specii de arbori , Morella este o destinație unică pentru iubitorii de drumeții și ciclism unde veți găsi multe trasee. Dacă vă place să vă dați cu bicileta puteți urma traseul Morella Singletrack, un proiect valencian care traversează munții Morella folosind drumuri și trasee. Rețeaua de rute este ghidată de GPS.

O altă atracție deosebită este Muzeul Dinozaurilor – Morella Dinosaur Museum, care se află la câțiva pași de poarta San Miguel. Acesta este locul preferat al copiilor și numai. Muzeul este o mărturie despre prezența antică a dinozaurilor și prezintă fosile reale găsite în zonă, așadar, dacă sunteți pasionați de această lume, nu puteți rata vizită la acest muzeu.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria clasică din Morella se bazează pe carne de vită, oaie și porc și, vânat. De asemenea, păstrează o comoară gastronomică impresionantă, caracterizează prin tradiția și calitatea produselor locale. Printre cele mai importante produse tradiționale se numără: cârnații, uleiuri de măsline, miere, vinurile și bineînțeles brânzeturile artizanale de oaie și capră.
De asemenea, una dintre delicatesele de primă clasă sunt trufele care cresc sub pământ la baza copacilor și îmbogățesc rețetele bucătăriei locale. Unele restaurante propun meniuri speciale care vă vor face să apreciați în mod deosebit aceste delicatese.

Cât privește cazarea, Morella dispune de câteva hoteluri în oraș, inclusiv un fost palat din secolul al XVI-lea și multe apartamente unde puteți să vă petreceți vacanta.
Morella se bucură de o climă mediteraneană cu caracteristici montane înalte unde verile sunt suficient de plăcute, deși, iernile sunt reci și cu multă zăpadă.

Cel mai apropiat aeroport de Morella este Aeroportul Castellon de la Plana (CDT), aflat la 47,7 km. Alte aeroporturi din apropiere sunt Valencia (VLC) (129,2 km) și Barcelona (BCN) (197,7 km). De asemenea, există autobuze care leagă Morella cu principalele orașe din provincia Castellón: Vinarós, Castellón și Peñiscola.
În Morella circulația autovehiculelor este interzisă în nucleul urban, dar vizitatorii dispun de o zonă de parcare în Alameda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *