gaze

Moscova şi Kievul – acord de principiu privind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean

Externe

Moscova şi Kievul au ajuns joi seara la ”un acord de principiu” referitor la tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean, cu puţin timp înainte ca acordul actual dintre cele două ţări să expire la sfârşitul acestui an, a declarat joi seară vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, relatează Associated Press.

Anunţul a survenit pe fondul speranţelor unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, după conflictul de ani de zile dintre Ucraina şi separatiştii din estul ţării susţinuţi de Rusia.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, care a intermediat discuţiile dintre Rusia şi Ucraina la Berlin, a spus că cele două părţi au convenit joi seara un acord, ”după negocieri extrem de intense”.

”Sunt foarte încântat să spun că am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie şi consider că este o ştire foarte bună, pozitivă pentru Europa, Rusia, Ucraina, pentru pieţele gazelor naturale şi pentru cetăţenii tuturor ţărilor”, a declarat Sefcovic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme joi, într-o conferinţă de presă: ”Vom menţine tranzitul prin Ucraina. Vom căuta o soluţie acceptabilă pentru toţi, inclusiv pentru Ucraina”.

Aceasta a fost a cincea rundă de negocieri, după cele din 17 iulie 2018, 21 ianuarie 2019, 19 septembrie 2019 și 28 octombrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *