nato

NATO a anunțat că suplimentează forțele militare în Europa de Est

Externe

NATO a anunțat că suplimentează forțele militare în Europa de Est. Mai multe state membre trimit nave și avioane în țările din flancul estic. Anunțul vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

“Aliații NATO își pregătesc efectivele și trimit forțe militare suplimentare, printre care nave și avioane de război, pentru a se alătura efectivelor NATO deja stabilite în Europa de Est, pentru consolidarea defensivei aliaților, pe măsură ce Rusia continuă să-și sporească forțele și efectivele militare în apropierea Ucrainei”, a transmis Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.

Alianța precizează că, în ultimele zile, mai multe țări membre au făcut anunțuri cu privire la planurile curente sau viitoare de a contribui la efectivele militare din țările est-europene, expuse unei potențiale ofensive din partea Rusiei.

De partea cealaltă, Rusia afirmă, prin intermediul purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că întreaga mobilizare este de fapt “o isterie” și că “toate acestea se întâmplă din cauza a ceea ce fac NATO și SUA și din cauza informațiilor pe care le răspândesc”.

Guvernul de la Copenhaga a anunțat că va trimite o fregată în Marea Baltică și că urmează să desfășoare patru avioane de luptă de tip F-16 în Lituania, pentru a susține o misiune îndelungată a NATO în regiune. Spania va trimite mai multe vapoare ce se vor alătura forțelor navale ale NATO și ia în considerare să desfășoare avioane de luptă în Bulgaria. Olanda trimite și ea două avioane F-35 în Bulgaria, din aprilie, și pune la dispoziția NATO o navă militară și mai multe unități terestre.

De asemenea, Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe militare în România, iar SUA au precizat că iau în considerare sporirea efectivelor în partea de est a Alianței.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat: “Salut contribuția aliaților la efectivele NATO. Alianța va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja statele membre, inclusiv prin consolidarea flancului estic al Tratatului. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea defensivei noastre colective”.

”NATO este o Alianță defensivă. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO și-a sporit prezența în partea de est a Alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite ale Americii, sunt multinaționale și pregătite pentru luptă. Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Nu existau forțe NATO în partea de est a Alianței înainte de 2014”, se precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *