benjamin netanyahu

Netanyahu respinge o recunoaştere a unui stat palestinian – ”ar oferi o recompensă uriaşă terorismului”

Externe

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins joi seară orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian în afara cadrului unei reluări a negocierilor de pace israeliano-palestiniene, afirmând că o astfel de iniţiativă va „oferi o recompensă uriaşă terorismului”, scrie AFP.

Doi influenţi miniştri israelieni de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir şi Bezalel Smotrich, însărcinaţi cu securitatea naţională şi, respectiv, finanţele, au respins deja joi în termeni similari un plan menţionat de cotidianul american Washington Post.

Jurnalul relatează că Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi mai multe ţări arabe apropiate Washingtonului lucrează la un plan complet menit să stabilească o pace israeliano-palestiniană durabilă după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas.

„Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaştere, după masacrul din 7 octombrie, ar oferi o recompensă uriaşă unui terorism fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pace„, a scris Netanyahu în ebraică pe contul său de X, ex-Twitter.

„Israelul respinge categoric dictatele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii„, a adăugat el, reafirmând că un acord de pace poate rezulta doar din „negocieri directe fără condiţii prealabile„.
Punerea în aplicare a planului menţionat de Washington Post ar urma să înceapă cu o încetare a focului „cu o durată estimată de cel puţin şase săptămâni„, a indicat cotidianul american, citând responsabili americani şi arabi care speră la un acord înainte de 10 martie, data de începere a Ramadanului.

Ar include în special o pauză în lupte, eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în cursul atacurilor din 7 octombrie în Israel şi închişi de atunci în Fâşia Gaza şi un calendar pentru eventuala înfiinţare a unui stat palestinian.
„Nu vom fi niciodată de acord cu un astfel de plan, care spune în realitate că palestinienii merită o recompensă pentru teribilul masacru pe care l-au comis„, a scris Smotrich pe reţeaua socială X, calificând un stat palestinian ca fiind o „ameninţare existenţială pentru statul Israel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *