Nur-Sultan – capitala strălucitoare a Kazahstanului

Lifestyle Travel

Capitala Kazahstanului, Nur-Sultan este situată în partea de vest a țării, pe râul Isam, într-o regiune de stepă, semi-aridă. De-a lungul istoriei sale, orașul și-a schimbat numele de mai multe ori, de la înființarea în secolul al XVIII-lea. Inițial s-a numit Akmolinsk, mai târziu s-a numit Tselinograd iar în 1998 a fost denumită Astana.

În 23 martie 2019, capitala Kazahstanului, Astana, a primit numele Nur-Sultan. Decretul de redenumire a fost semnat de președintele interimar Kasym-Zhomart Tokayev, pentru a-i aduce un omagiu primului președinte, Nursultan Nazarbayev, care a fost responsabil pentru extinderea orașului.

Cu un profil arhitectural foarte interesant, în 2017, capitala Kazahstanului a găzduit expoziția internațională dedicată energiei viitorului – EXPO Astana 2017. Astăzi, Nur-Sultan este în continuă schimbare stârnind interesul și curiozitatea unui număr tot mai mare de turiști. Este un oraș deosebit și fascinant în care coexistă clădiri istorice și structuri avangardiste, moderne create de numeroși arhitecți de mare prestigiu. Orașul găzduiește unele dintre cele mai opulente clădiri din Orientul Mijlociu, zgârie-nori futuristici, strălucitori din metal și sticlă, clădiri guvernamentale și hoteluri.

Nur-Sultan oferă vizitatorilor o gamă largă de atracții, atât pentru ibitorii de natură, pasionații de istorie, de cumpărături sau de gastronomie.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Turnul Bayterek – este simbolul și cartea de vizită a capitalei. Turnul Bayterek atinge 97 de metri înălțime. Structura din metal, sticlă și beton este unică și grandioasă din punct de vedere arhitectural. Monumentul a fost ridicat în piața centrală în 2002 la inițiativa președintelui N. Nazarbayev. Sfera de sticlă, de 22 de metri diametru din varful turnului, construită după proiectul lui A. Rustembekov este cameleonică, schimbându-și culoarea odată cu lumina soarelui. Din vârful turnului se poate admira o panoramă superbă asupra orașului;

Palatul Păcii și Reconcilierii – este o piramidă construită de Norman Foster în 2006, unde are loc Congresul ecumenic între liderii religioși. Clădirea are și o sală de operă, la deschiderea căreia a cântat Montserrat Caballe. Piramida are 62 de metri înălțime, iar priveliștea din vârf este uluitoare. Vizitarea ei este o experiență unică. Sala de concert este spectaculoasă, iar vârful este accesat cu un lift care nu se deplasează pe verticală, ci pe diagonală. Astăzi clădirea este folosită pentru expoziții, conferințe și concerte;

Moscheea Sultan Khazret – construită în 2012 în stilul arhitecturii islamice clasice, formată dintr-o cupolă și patru minarete care ajung la 77 de metri înălțime, este doua ca mărime în toată Asia Centrală și poate să găzduiască până la zece mii de credincioși. Deși a fost construită recent, a devenit una dintre cele mai speciale atracții, fiind deja simbolul comunității islamice a orașului;

Muzeul Național al Kazahstanului – situat în Piața Independenței, cu cei 74.000 de metri pătrați, muzeul spune povestea Kazahstanului din timpurile preistorice până în timpurile moderne. Aici găsiți descoperiri din epoca bronzului până la lucrări de artă contemporană;

Fântâna cântătoare – o alee întreagă cu jeturi de apă care își schimbă forma în sunetul muzicii și a luminilor, unde seara se adună atât localnicii cât și turiștii pentru a adminra acest spectacol;
Parcul îndrăgostiților – cu o suprafață de 14 hectare, pline de flori și copaci este unul dintre cele mai romantice locuri din capitala Kazahstanului, unde tinerii casătoriți sau cei îndrăgostiți fac ședințe foto;

Khan Shatyr – centru comercial și de divertisment, construit în 2010, este una dintre cele mai frumoase și neobișnuite clădiri din tot orașul. Construcția, care seamănă cu un cort imens( 150 de metri înălțime și 200 de lățime) găzduiește în interior magazine, restaurante, cinematografe, birouri, o pistă de jogging, un parc de distractii pentru familii, un parc acvatic, precum și un teren de minigolf. Există, de asemenea o plajă cu nisip, piscină, tobogane și palmieri. Khan Shatyr poate găzdui până la 10.000 de persoane;

Circul – clădirea care este proiectată ca un OZN este printre cele mai distractive locuri de vizitat în Nur- Sultan. Puteți explora clădirile sau puteți rămâne pentru spectacol de circ.
Dacă vă doriți o excursie în jurul capitala Kazahstanului nu ratați o vizită la Parcul Național Burabay, situat în districtul Burabay. Acest parc se întinde pe o suprafață de 835 de kilometri pătrați formată din lacuri, dealuri și stânci misterioase, pe seama cărora s-au creat de-a lungul timpului multe legende ale folclorului kazah. Parcul Național Burabay găzduiește unități de cazare și facilități moderne precum și o gradină zoologică unde puteți admira ponei, cerbi, vulturi, ursi, lupi.

Pasionații de cumpărături pot achiziționa niște suveniruri cu adevărat tradiționale pentru prieteni și familie. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a cumpăra articole unice din Kazahstan este Republic Avenue. Există un număr mare de magazine și buticuri unde puteți găsi aproape orice aveți nevoie. De asemenea, orașul găzduiește mai multe de mall-uri, printre acestea, Sine Tempore, Artem și Eurasia sunt cele mai populare.

În ceea ce privește gastronomia, Nur-Sultan oferă o selecție largă de restaurante pentru a încerca cele mai rafinate feluri de mâncare ale bucătăriei kazahe. Nu ratați Beshbarmak, un fel de mâncare tradițională făcută din carne de cal pe care nu o găsiți nicăieri, preparată ca aici. Cele mai multe restaurante care servesc mâncăruri kazahe se găsesc de-a lungul străzii Turan. Restaurantele moderne oferă nu numai mâncăruri naționale, ci și mâncăruri uzbece, tătare și rusești, cum ar fi ragu de legume, gulașul de carne, peștele cu condimente. În multe feluri de mâncare veți găsi trăsături ale tradițiilor coreene care au influențat și tendințele culinare moderne din Nur-Sultan.

Aici viața de noapte nu este vibrantă, dar, există câteva cluburi drăguțe. Unele dintre cele mai preferate baruri sunt cele situate pe acoperișurile hotelurilor. Vârsta oficială pentru a cumpăra și a consuma alcool în Kazahstan este de 21 de ani.
Cât privește cazarea, există o mulțime de posibilități. Chiar și pentru cei cu un buget redus, există suficiente hoteluri la prețuri accesibile și de bună calitate în locații grozave.

Aeroportul este situat la aproximativ 15 km de oraș. Puteți găsi zboruri directe pentru a vizita Nur Sultan din: Amsterdam, Viena, Delhi, Abu Dhabi, Moscova, Varșovia, Beijing, Budapesta, Kiev, Londra, Hanovra, Istanbul, Frankfurt, Seul și Bangkok. De la aeroport puteți lua autobuzul sau taxiul pentru a ajunge la diferite locuri de vizitat în Nur Sultan . Autobuzele circulă la intervale scurte de timp, care vă duc în diferite părți ale orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *