Obidos – perla medievală a Portugaliei

Lifestyle Travel

Obidos este un oraș medieval din Portugalia, situat la câțiva kilometri de capitala Lisabona și este unul dintre cele mai frumoase orașe fortificate din Peninsula Iberică. Din 2015 este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Orașul își ia numele de la cuvântul latin oppidum, care înseamnă oraș fortificat.
Obidos este cunoscut drept orașul cadourilor de nuntă – regele Dinis, în 1282, a donat întreg orașul reginei Isabella în ziua nunții lor, permițând orașului să joace atât un rol strategic, cât și politic.

Zidurile bine conservate înconjoară complet orașul, iar accesul în micul oraș fortificat este delimitat de o poartă principală numită „La porta da Vila”,ornamentată cu plăci de ceramică portugheză (Azulejos) de culoare albastră, decorate tipic. Zidurile se întind pe 1,5 km în jurul perimetrului orașului și au pe alocuri 13 m înălțime. Zidurile originale datează din perioada VIII-XI dar au fost restaurate în 1755 după cutremurul care le-a distrus.

O scară abruptă duce în vârful zidurilor, unde se poate parcurge tot perimetrul acestora. Plimbarea de-a lungul zidurilor este fascinantă, dându-vă posibiliatea să vă bucurați de o priveliște uluitoare asupra orașului și a peisajului din jur.
Centrul istoric al orașului Obidos, înconjurat de zidurile impunătoare este un labirint de străzi înguste cu pavele tradiționale portugheze, case cu fațade albe, albastre și portocalii, frumoase decorațiuni florale, magazine de artizanat local și mici restaurante.

În interiorul zidurilor solide de piatră care serveau drept apărare împotriva inamicilor se află Castelul Obidos ( castel medieval, datând din secolul al XII-lea și declarat moștenire națională din 2007), înconjurat la rândul său de un labirint de alei pavate și case albe, imaculate cu acoperișuri roșii tipice portugheze ce sunt încununate de plante cățărătoare splendide.

Castelul nu poate fi vizitat în interior, dar labirintul de străzi care îl înconjoară a fost transformat într-un sat medieval pitoresc, cu muzică unde diverși artizani și negustori portughezi își vând pe tarabele din piață tot felul de produse, chiar și costume medievale. Castelul găzduiește, astăzi un hotel tradițional de lux – Pousada do Castelo de Obidos.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Biserica Santa Maria – situată în piața principală a orașului – Piața Santa Maria. Este una dintre cele mai importante biserici din Obidos – construită în secolul al XII-lea pe fundația unei moschei, a fost scena căsătoriei regelui Alfonso al V-lea cu verișoara sa Isabella de Coimbra, în 1444 (amândoi fiind copii, la vârsta de zece și opt ani). Biserica a fost reconstruită în urma unui cutremur din secolul al XVI-lea. Structura actuală este în stil renascentist, cu interiorul decorat cu picturi frumoase și azulejos (plăci ceramice colorate);

Librăria de Santiago – fosta biserică San Tiago datând din secolul al XII-lea, reprezintă una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului care găzduiește cărți, expoziții și dezbateri;
Santuario do Senhor da Pedra – exemplu excepțional de biserică în stil baroc, datând din secolul al XVIII-lea – are plan hexagonal;
Muzeul Municipal – găzduit într-o clădire din secolul al XVIII-lea, situat în apropiere de biserica Santa Maria, muzeul expune o colecție de picturi din diverse perioade;

Apeductul (situat în afara zidurilor) care datează din secolul al XVI-lea, cu o lungime de aproximativ trei kilometri a fost construit pentru a alimenta orașul cu apă;
Târgul medieval – organizat la mijlocul lunii iulie, ce durează două săptămâni este cel mai important eveniment din Obidos în care cetățenii, îmbrăcați în costume medievale se dedică trup și suflet pentru a-și celebra tradițiile. În această perioadă găsiți spectacole live, standuri cu mâncare, artificii și un număr mare de turiști;
Festivalul Internațional al Ciocolatei – care are loc între lunile februarie și martie și durează 23 de zile;
Buddha Eden (la doar 15 minute de Óbidos) – parc de sculpturi dedicat lui Buddha. Este cea mai mare grădină asiatică din Europa și cea mai mare colecție de statui budiste de pe continent (împrăștiate în jur de 35 de hectare de teren) și au fost comandate de omul de afaceri portughez Joe Berardo.

Pentru pasionații de shopping, strada Rua Direita este strada principală a orașului, plină de cafenele și magazine de suveniruri. Tot aici veți găsi numeroase baruri și tarabe care vând produsul tipic, excelant din Obidos – Ginjinha, un lichior foarte dulce pe bază de Ginja (un anumit tip de cireșe negre, tipice acestei regiuni), care este servit într-un ceașcă mică de ciocolată neagră (după ce este servit lichiorul, ceașca se mănâncă).

Cât privește cazarea, deși dimensiunea orașului Obidos este mică, există totuși o ofertă bună de hoteluri și pensiuni, indicat este să rezervați cu mult timp înainte de vacanță. Cel mai exclusivist hotel din oraș este Pousada do Castelo de Obidos care, după cum sugerează și numele, este situat chiar în interiorul castelului.

Pentru a ajunge la Obidos trebuie să luați un zbor până la Lisabona, care se află la doar o oră de mers cu mașina. De la aeroport puteți închiria o mașină sau puteți lua un autobuz direct din Lisabona, din stația Campo Grande.
Cu trenul durează în schimb câteva ore pentru a parcurge ruta dintre Lisabona (stația Sete Rios) și Obidos. Gara din Obidos este situată în afara centrului și durează aproximativ 15 minute de mers pe jos până în oraș. Dacă ajungeți în Obidos cu mașina este indicat să o parcați la poalele orașului, în afara zidurilor, înainte de a continua plimbarea.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul Obidos este din martie până în octombrie, ținând cont că în iulie și august orașul este plin de turiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *