energie regenerabilă

Oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile

Social

Noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile, concretizate în 2 apeluri de proiecte în valoare de peste 800.000.000 euro ce urmează să fie lansate de Ministerul Energiei.

După finalizarea apelului destinat autorităților locale, Ministerul Energiei continuă demersul strategic pentru stimularea investițiilor în energie verde, adresându-se, complementar, mediului privat, prin lansarea a două apeluri de proiecte competitive, cu finanțare din Fondul pentru modernizare.

„Nu puțini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare. Iată că, în doar câteva luni, am lansat în decembrie 2023 apelul pentru instituții publice, pentru acoperirea consumului de energie electrică din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt în plin proces de evaluare. În luna martie, vom lansa și aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producție și autoconsum din producția de energie solară, eoliană și hidro. Toate aceste investiții înseamnă locuri de muncă, competitivitate pentru mediul privat românesc și facturi mai mici la energie pentru toți românii, pe termen lung. Vom continua acest efort în ritm susținut, pentru că mi-am asumat de începutul mandatului accelerarea tuturor programelor de investiții și transformarea României într-un hub energetic pentru întreaga regiune. În perioada următoare, așteptăm din partea potențialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătățire a ghidurilor de finanțare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiție de succes pentru România”, transmite Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815.000.000 euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 milioane euro per beneficiar. Ajutorul de stat vizează capacitățile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile și este acordat investițiilor destinate producției de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro. Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producția de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.

Astfel, în data de 18 ianuarie 2024, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. După primirea, analizarea și, după caz, integrarea propunerilor din piață, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenția fiind ca, la 1 martie să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile. Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finantare, dar nu mai tarziu de 31.12.2029.

Întrucât apelurile de proiecte sunt competitive, criteriul de selecție va fi prețul în EURO/MW. Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât și întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35:

Pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este:

Pentru energie eoliană: 30.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000/MW instalat
Pentru energie hidro: 25.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 Euro/MW instalat
Pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv): 170.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.000.000
Euro/MW instalat
Pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv): 190.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat

Pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuția alocării financiare este:

Pentru energie eoliană: 100.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 Euro/MW instalat
Pentru energie hidro: 100. 000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 Euro/MW instalat
Pentru energie solară: 200.000.000 euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat
Cererile de finanțare se vor depune prin platforma electronica dedicate Fondului pentru modernizare, MySMIS 2021 ce poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro.

Comunicat de presă – Ministerul Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *