Ordin privind obligativitatea purtării măștii de protecție

Social Actualitate

Ministrul Sănatății a aprobat Ordinul comun al Ministerului Sănatății și al MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, potrivit unui comunicat de presă trasmis miercuri.

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt printre cei exceptați de la purtarea măștii, dar și elevii și studenții în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare, prevede un ordin comun al Ministerului Sănatatii și al Ministerului Afacerilor Interne.

“In functie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unitatii sau a medicului de medicina scolara, dupa caz, pot exista unele exceptii, astfel: angajatul este singur in birou sau se afla minim 2 metri intre persoanele din acel birou, cu conditia aerisirii camerei cel putin la doua ore si se asigura dezinfectia suprafetelor; persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare; persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane; vorbitorii in public cu conditia respectarii distantei de 3 metri; elevii/studentii doar in timpul orelor de curs, daca se respecta distantarea corespunzatoare; copiii cu varsta mai mica de 5 ani’, prevede ordinul.

Conform documentului, masca de protecție trebuie purtată în orice spatiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

De asemenea, măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatura de 60- 90 C și se calcă cu fierul de călcat prevăzut cu abur, la temperatura maximă.
Ministerul Sănătății precizează că, în cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanșă (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Documentul elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică mai prevede și reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autoritatilor publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile si cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

Triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C); observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depășeste 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

Dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumat către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *