Organizaţia Internaţională a Muncii se aşteaptă la o creştere moderată a şomajului la nivel mondial în 2024

Externe

Rata globală a şomajului este aşteptată să urce uşor în acest an, cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,2%, în principal ca urmare a creşterii numărului de şomeri în economiile avansate, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite Reuters.

Raportul „World Employment and Social Outlook: Trends 2024” prognozează că numărul global al persoanelor fără un loc de muncă va creşte cu două milioane în acest an, până la 190,8 milioane, de la 188,6 milioane de persoane anul trecut, ceea ce va face ca rata globală a şomajului să urce până la 5,2%, de la un nivel de 5,1% în 2023.
„Prognozăm o scădere modestă a performanţelor pe piaţa muncii, parţial întrucât creşterea economică încetineşte în toată lumea”, a spus directorul de cercetare de la OIM, Richard Samans.

OIM, o agenţie din cadrul ONU, a precizat că, după un scurt episod de avans accelerat, apărut pe măsură ce ţările şi-au revenit din pandemie, creşterea productivităţii a revenit la ritmul redus înregistrat pe parcursul deceniului precedent.
„În perioadele de creştere lentă a productivităţii, veniturile disponibile reale şi salariile reale sunt deseori vulnerabile la şocurile bruşte de preţuri”, se arată în raportul OIM.

Documentul menţionează faptul că în următorii doi ani sunt aşteptate progrese modeste în ceea ce priveşte rata de ocupare în ţările cu venituri medii şi mari, dar câştigurile pe partea de locuri de muncă în ţările cu venituri scăzute vor rămâne robuste.

„Situaţia este una îngrijorătoare în special în ţările cu venituri mari, unde creşterea ratei de ocupare este aşteptată să devină negativă în 2024 şi doar progrese modeste sunt prognozate în 2025”, susţine OIM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *