Oxford – orașul studenților și al magiei

Lifestyle

Oxford – acest fermecător oraș englez este cunoscut în întreaga lume pentru prestigioasa sa Universitate, colegiile medievale, bibliotecile antice și splendidele exemple de arhitectură gotică, dar există o altă latură a Oxfordului care așteaptă să fie explorată.

În ciuda aerului solemn, centrul istoric este caracterizat de atmosfera veselă și plină de viață, tipică orașelor universitare și este perfect pentru a-l vizita pe jos sau cu bicicleta, în timp ce grădinile botanice și peisajul din jur sunt locuri ideale pentru o plimbare sau un picnic relaxant.

Oxford este un oraș cu adevărat magic, atât de mult, încât a inspirat unele dintre capodoperele literaturii fantastice, inclusiv „Alice în Țara Minunilor” și „Stăpânul inelelor”. La fel ca un mic cufăr care deține comori neprețuite, orașul încântă vizitatorii cu grațioasele canale , piețe din secolul al XIX-lea, catedrale impresionante și pub-uri caracteristice. Un loc în care fiecare colț vorbește despre istorie și cultură și abia așteaptă să fie descoperit.

Să cunoști Oxfordul și să mergi pe străzile sale este o experiență magică și fantastică care nu te va lăsa indiferent. Filme, romane, poezii, lumi imaginare, autori, muzicieni, oameni de știință, gânditori, filozofi, lingviști…, fiecare colț și detaliu vă vor surprinde.

Începeți vizita în Oxford pornind din zona de sud, din cel mai faimos loc din oraș – Christ Church College & Cathedral. Este fără îndoială cel mai cunoscut și este printre cele mai frumoase colegii ale Universității Oxford, precum și cel mai vechi: clădirea datează din epoca medievală.

În anumite intervale orare puteți vizita interioarele pierzându-vă în cele mai emblematice ambiente ale sale, cum ar fi sala de mese (inspirație pentru creatorii lumii magice a lui Harry Potter), scara, catedrala și magnifica Grădină „War Memorial Garden”.Grădinile și bulevardele de-a lungul râului Cherwell, căile navigabile, precum și grădinile botanice, sunt locuri minunate unde vă puteți opri pentru un picnic într-o zi însorită.

Centrul – odată ieșiți din Christ Church, urmați strada St. Aldate’s, spre nord până la Cornmarket Street, o stradă comercială unde se adună de obicei muzicienii străzii. În aceeași stradă veți găsi piața acoperită, situată într-o frumoasă clădire din secolul al XVII-lea, care menține toată autenticitatea unei piețe clasice, cu vederi originale și surprinzătoare. Nu uitați să luați tipicul Ben’s Cookie (biscuiți gigantici și delicioși de care vă puteți bucura într-o varietate de arome).

La capătul drumului, întorcându-vă pe Broad Street, veți găsi un alt colegiu minunat, Balliol College, unul dintre cele mai vechi din Oxford.
În apropiere se află cel mai vechi muzeu din toată Marea Britanie, Muzeul Ashmolean, unde puteți afla despre istoria științei.

Datorită colecțiilor și antichităților sale, este unul dintre cele mai importante din oraș și printre cele mai renumite din lume. Continuând în aceeași direcție, veți găsi New Bodleian Library, o bibliotecă care păstrează o copie a tuturor publicațiilor tipărite în Insulele Britanice. Chiar vizavi se află Biblioteca Bodleian, o clădire impresionantă, care deține 9 milioane de volume și posedă rafturi pentru un total de 170 km.

Lângă bibliotecă se află Teatrul Sheldonian, de pe cupola căruia vă puteți bucura de o priveliște minunată a orașului. În această clădire sunt sărbătorite ceremoniile de absolvire a Universității. Continuând pe aceeași stradă veți găsi o altă clădire istorică – Radcliffe Camera: vechea bibiliotecă folosită acum ca sală de lectură. Lângă sala de lectură se află frumoasa St Mary the Virgin(Biserica Universitară Sf. Maria Fecioara).

Turnul său oferă o minunată vedere panoramică a orașului. Interiorul său păstrează picturi și articole din sticlă -o bijuterie unde puteți retrăi timpurile străvechi.

Alte locuri de interes : Nu ratați „ New Theatre” – Oxford este un oraș cu o istorie culturală veche de secole în spate, așa că, evident, oferta sa teatrală este foarte largă. Unii se specializează în teatrul contemporan, în timp ce alții se specializează în spectacole studențești, pentru cei care caută ceva diferit.

Dacă sunteți în oraș, cu siguranță nu puteți rata un spectacol la New Theatre (cunoscut anterior sub numele de Oxford Apollo). În calendarul său aglomerat există câteva dintre principalele producții ale momentului și puteți alege între drame, comedii, balete, opere și concerte.

De asemenea, nu ratați ocazia de a vizita curțile interioare ale diferitelor Colegii din oraș (unele contra cost, altele nu), unul mai frumos decât celălalt.

Un exemplu este Magdalen College, pe unde au trecut oameni celebri precum Oscar Wilde. Sau Merton College, frecventat de celebrități precum J. R. R. Tolkien, T. S. Elliot sau K. Kristofferson, unde nu puteți intra cu tocuri pentru a evita deteriorarea podelei din lemn.

Acest itinerariu este doar unul dintre multele pe care le puteți urma pentru a vizita Oxfordul. De asemenea, este posibil să profitați de tururi gratuite și tururi cu ghid care au loc în centrul istoric. Este o bună practică să dați un ciubuc ghidului, deoarece este modul său de a-și câștiga existența.

Nu ocoliți nici Castelul Medieval Oxford – cu un trecut plin de evenimente și, deși unele părți au fost distruse în timpul războiului civil englez, multe altele sunt încă în uz. Turnul St George’s Tower – turnul care domină castelul, este una dintre cele mai vechi structuri din oraș.

Din vârful acestuia vă puteți bucura de o vedere excepțională asupra centrului orașului. Mai mult sau mai puțin din aceeași perioadă este și cripta castelului, de o frumusețe fantomatică. În trecut, multe zone ale castelului erau folosite ca închisoare, dar în prezent sunt ocupate de un hotel. Să vorbim despre istoria acestei clădiri ar fi dificil, dacă doriți să descoperiți unele dintre cele mai importante evenimente care au avut loc între zidurile sale în ultimii 1000 de ani, alegeți un tur ghidat.

Restaurante – Oxfordul oferă multe altele, nu numai că este un oraș bogat în cultură pe care au trecut cele mai mari minți ale țării, ci și un oraș plin de distracții.

Pe High Street, al numărul 131 intrați în restaurantul The Checkers, unde C.S. Lewis( pentru a da doar un exemplu), era un client fidel. Exteriorul nu este cine stie ce,, dar imediat ce intrați, vă puteți schimba total părerea. În plus, mâncarea este excelentă și la prețuri bune.

La capătul străzii St. Giles se află Old Parsonage Hotel, un loc iconic, de mare clasă, unde puteți chiar să petreceți timp, în mica sa bibliotecă.Scriitorul irlandez, Oscar Wilde a stat în același hotel, în timpurile sale.

Nu ratați Eagle & Child, un pub de pe aceeași stradă ca Old Parsonage Hotel, unde J.R.R.Tolkien(scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice) îl folosea pentru întâlnirile clubului său literar.

Cazare – fiind un oraș studențesc, Oxford oferă o gamă largă de pensiuni din care să alegeți, cu opțiuni pentru toate bugetele.

Economic : Central Backpackers Hostel (strada Park End Street 13). În inima Oxfordului și cu prețuri accesibile, face parte dintr-un lanț de pensiuni independente și alternative.

Buget mediu – The Galaxie (180 Banbury Road). Hotel de nivel mediu relativ aproape de centrul orașului; Royal Oxford Hotel (Park End Street). Hotel de categorie medie, cu o reputație bună.

Abodurile din Oxford. Acest sistem oferă posibilitatea de a rămâne cu o familie engleză, contactată prin biroul de informații din Oxford. Este o oportunitate bună de a economisi bani și de a experimenta mai bine realitatea engleză.

Bugetul mediu
Galaxie (180 Banbury Road). Hotel de gama medie relativ aproape de centrul orașului.
Royal Oxford Hotel (Park End Street). Hotel de gama medie, cu o reputație bună.

Pentru a ajunge la Oxford puteți lua avionul. Oxford are propriul său aeroport, Kindlington Airport, care este folosit doar pentru zboruri locale. Dacă intenționați să vizitați Oxfordul, singurele opțiuni sunt să aterizați în Londra sau Birmingham, cele două orașe cele mai apropiate, apoi să luați un tren, autobuz sau să închiriați o mașină.

Aeroporturile Heathrow și Gatwick, situate în Londra, sunt cele mai convenabile datorită ofertei lor de numeroase zboruri internaționale. Compania de autobuze Oxford – Oxford Bus Company oferă servicii de autobuz de la aceste două aeroporturi până la stația Oxford, situată la Glouchester Green.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *