Papa Francisc critică fenomenul ”cancel culture” și ”colonizarea ideologică”

Externe

Papa Francisc a criticat luni „colonizarea ideologică” care, în opinia sa, are loc în unele instituții publice, considerând-o o expresie a „culturii anulării” (cancel culture), potrivit AFP.

„În numele protejării diversității, ajungem să ștergem sensul oricărei identități„, a spus suveranul pontif în discursul său adresat corpului diplomatic.

„Asistăm la dezvoltarea unei gândiri unice care este menită să nege istoria sau, mai rău, să o rescrie pe baza unor categorii contemporane, în timp ce orice situație istorică trebuie interpretată în funcție de hermeneutica vremii„, a regretat el.

„Cred că aceasta este o formă de colonizare ideologică care nu lasă loc libertății de exprimare și care astăzi ia tot mai mult forma unei ‘culturi a anulării’ care invadează multe domenii și instituții publice”, a deplâns Papa, referindu-se la „agendele dictate tot mai mult de un mod de gândire care neagă fundamentele naturale ale umanității și rădăcinile culturale care constituie identitatea multor popoare.”

Papa atrage atenția că acest lucru tinde să „reducă la tăcere pozițiile care apără o idee respectuoasă și echilibrată a diferitelor sensibilități”.

În decembrie, suveranul pontif argentinian își exprimase deja nemulțumirea față de un document intern al Comisiei Europene care recomanda evitarea folosirii cuvântului „Crăciun”, considerându-l un „anacronism” provenit dintr-un „secularism diluat”.

De asedmenea, afirmațiile Papei par să se refere la polemicile apărute în Europa și în Statele Unite cu privire la îndepărtarea statuilor unor personalități istorice din cauza trecutului lor colonial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *