Paris – de la 1 septembrie scuterele și motocicletele nu mai parchează gratuit pe străzi

Externe

Începând de joi, vehiculele cu două roți motorizate trebuie să plătească pentru a parca pe străzile Parisului, o măsură care irită comunitatea care se declară „gata să sfideze interdicția”, potrivit AFP.

Două companii au fost angajate de orașul Paris pentru a-i depista pe infractori. Acești prestatori de servicii trebuie să efectueze 2.000 de controale pe zi, potrivit primăriei, care va anunța numărul de amenzi în termen de zece până la cincisprezece zile.

Amenda pentru neplata parcării este de 25 de euro sau 37,50 de euro, în funcție de zonă. Parcarea care blochează sau generează pericol se pedepsește cu o amendă de 135 de euro.

Pentru a parca un vehicul motorizat cu două roți (2WD) pe străzile din Paris, trebuie să plătiți o taxă dacă este vorba de un vehicul termic. În centrul capitalei, parcarea costă 3 euro pe oră, față de 2 euro în cartierele periferice.
„Trebuie să ieșim din această scutire de care au beneficiat în cele din urmă scuterele și motocicletele. Este o măsură dificilă, care necesită un efort semnificativ, dar care este esențială pentru viitor și pentru lupta împotriva poluării”, a explicat pentru AFP David Belliard, adjunct (EELV) pentru mobilitate și transformarea spațiului public la Primăria Parisului.

Rezidenții parizieni au dreptul la un tarif preferențial: cardul anual valorează 22,50 euro pe an, la care se adaugă 0,75 euro pe zi de parcare. De asemenea, se oferă un abonament profesional și, prin urmare, este disponibilă o parcare gratuită pentru motociclete electrice și pentru motociclete cu handicap.
„Vom încuraja oamenii să meargă (să parcheze) în subteran, vom recupera spațiul public, vom reglementa mai bine parcările ilegale”, susține Belliard.

Federația Motocicliștilor Furioși (FFMC) a vorbit despre o măsură care „discriminează cu adevărat, în special pentru cei mai săraci oameni care locuiesc în suburbii”. „Locuințele din Paris au devenit atât de scumpe încât oamenii se mută din ce în ce mai departe. Cei mai afectați sunt locuitorii din suburbii. Este o adevărată problemă socială, nu pot parcurge 40 de kilometri pe bicicletă”, a declarat pentru AFP Jean-Marc Belotti, delegat al FFMC în Ile-de-France.

FFMC, care a lansat o petiție cu aproximativ 42.400 de semnături până joi la prânz, plănuiește o demonstrație sâmbătă la prânz în fața primăriei din Paris. În septembrie anul trecut a fost depusă o contestație la instanța administrativă pentru anularea ordinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *