Parlamentul European

Parlamentarii UE au acceptat o modificare a regulamentului de funcţionare internă pentru a permite ridicarea imunităţii

Externe

Parlamentul European a permis marţi noului Parchet European, care o are în vizor pe deputata din Grecia, Eva Kaili, aflată în centrul unui presupus scandal de corupţie legat de Qatar, să ceară ridicarea imunităţii parlamentare, relatează AFP.

Printr-un vot aproape unanim (610 voturi pentru, 26 împotrivă şi 9 abţineri), eurodeputaţii, reuniţi la Strasbourg, au acceptat o modificare a regulamentului de funcţionare internă a instituţiei pentru a permite ridicarea imunităţii europarlamentarilor.

Până în prezent, doar autorităţile unui stat membru al Uniunii Europene erau în măsură să facă acest lucru.
La mijlocul lunii decembrie, Parchetul European, instanţă independentă, în funcţiune din 2021, a cerut ridicarea imunităţii europarlamentarei Eva Kaili, în prezent încarcerată în cadrul anchetei asupra unor suspiciuni de corupţie, precum şi a unei altei eurodeputate elene, Maria Spyraki. Această cerere nu se referea la scandalul Qatargate, ci la ‘suspiciuni de fraudă’ în remunerarea asistenţilor parlamentari.

Modificarea regulamentului intern urmează să intre în vigoare de miercuri, aşteptându-se ca preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, să facă un anunţ oficial cu privire la lansarea procedurii de ridicare a imunităţii celor două europarlamentare, Eva Kaili şi Maria Spyraki.

Această procedură, care cuprinde mai multe etape şi se încheie cu un vot în hemiciclu, durează mai multe săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *