parlament

Pensiile speciale vor fi tăiate – Peste 174.000 de cetățeni au semnat petiția „Tăiați pensiile speciale!”

Social

Comunitatea Declic a obținut, după 3 ani de presiune constantă, reforma sistemului pensiilor speciale. Acestea nu vor fi mai mari decât salariul, magistrații nu se vor mai putea pensiona înainte de vârsta de 50 de ani (care crește gradual, până la 60 de ani), iar polițiștii și militarii nu se vor mai putea retrage înainte de 60 de ani, începând cu anul 2030. Toți cei care vor să se pensioneze și să primească indemnizație specială vor trebui să aibă cel puțin 25 de ani vechime în muncă.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost și ele eliminate. De asemenea, cele în plată vor fi supraimpozitate, iar cele care depășesc salariul vor fi recalculate.
A fost un efort uriaș făcut de membrii Declic, în una dintre cele mai mari petiții ale Comunității. Timp de 3 ani, am ținut acest subiect pe agenda publică. Am pus presiune pe politicieni, în toate momentele în care păreau că vor renunța la reformă. Iar faptul că cei din Comisia Europeană nu au cedat la negocieri e și datorită rezistenței cetățenilor, care au dovedit că își doresc această reformă”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic Tăiați pensiile speciale!

Peste 174.000 de cetățeni au semnat petiția Tăiați pensiile speciale și s-au mobilizat în sute de acțiuni ale Comunității Declic, în ultimii 3 ani.
„Le-am cerut parlamentarilor să nu intre în istorie ca politicienii care au avut șansa de a reforma pensiile speciale și au ratat-o. În tot acest timp, am informat și Comisia Europeană despre faptul că cetățenii vor eliminarea privilegiilor de lux și sunt nemulțumiți de proiectul transmis de Guvern în Parlament”, a completat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Comunitatea Declic a început acest demers în pandemie, atunci când a realizat și distribuit peste 5.000 de măști cu mesajul Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!
Apoi, membrii Declic au protestat pe pârtie, acolo unde politicienii se relaxează. Mesajul a fost transmis și de televiziuni.

Au urmat panourile montate pe Valea Prahovei, ca să vadă toată lumea pensia specială a premierului Nicolae Ciucă. Panourile au fost tăiate de primarii liberali din zonă, dar mesajul a ajuns la sute de mii de oameni prin internet.
Membrii Declic au continuat presiunea, atunci când Guvernul refuza să finalizeze proiectul privind tăierea pensiilor speciale. Zeci de oameni au făcut, în decembrie 2022, coadă la Guvern. Ei au depus petiția și au cerut eliminarea privilegiilor de lux.

Când Guvernul PNL-PSD-UDMR a făcut un proiect de mântuială, Comunitatea Declic s-a mobilizat și a ridicat un mesaj uriaș, cu peste 150 de membri, în Piața Victoriei. Sute de cetățeni au participat la protest și au cerut, în aceeași voce, tăierea pensiilor speciale.
Apoi, când proiectul a ajuns în Parlament, reprezentanții Declic au dus petiția în Senat și apoi în Camera Deputaților, unde au susținut vocea a peste 170.000 de cetățeni.

În vreme ce reprezentanții Declic erau în Parlament, mii de membri le scriau politicienilor. Așa, Comunitatea Declic a umplut căsuțele de mail ale parlamentarilor cu mesaje de la cetățeni. Zeci de mii de membri Declic le-au scris, în mai multe rânduri, să taie pensiile speciale.
Pentru că proiectul de lege a fost blocat câteva luni la Camera Deputaților, membrii Declic s-au mobilizat din nou, au strâns bani și au proiectat un mesaj uriaș pe Parlament, pentru politicieni Nu vă e rușine? Ați uitat ce ați promis! Tăiați pensiile speciale!

Apoi, mii de stickere cu același mesaj au fost trimise în toată țara, iar oamenii le-au lipit pe mașini, pe ferestre sau în alte spații vizibile.
Toate acțiunile au fost făcute din donațiile a mii de membri Declic, care s-au implicat constant în campanie.
Petiția poate fi citită și semnată aici: https://go.declic.ro/tps-cp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *