Peste 13.000 de studenţi vor deschide anul universitar 2022-2023 la UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Lifestyle

Luni, 3 octombrie, ora 9, în incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Capitală va avea loc deschiderea oficială a noului an universitar 2022-2023, eveniment emblematic care va reuni la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti 13.276 de studenţi. Dintre aceştia, 2.308 vor trece pentru prima oară pragul celei mai vechi şi mai titrate instituţii de învăţământ superior medical românesc.

Noua generaţie de studenţi medicinicişti a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele laureatului premiului Nobel pentru Pace „Prof.Univ.Dr. Ioan Moraru” , personalitate marcantă a medicinei româneşti şi internaţionale.

Doctor docent în ştiinţe medicale, profesorul Ioan Moraru, fost Şef al catedrei de Anatomie Patologică a UMF „Carol Davila”, a fost Director al Institutului de Medicină Legală (1958-1970), Directorul Institutului „Victor Babeş” din Bucureşti (1970-1989) şi copreşedinte al organizaţiei mondiale – „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear” , organizaţie cu care, în anul 1985, a obţinut premiul Nobel pentru Pace.

„Nu întâmplător noua generaţie de studenţi medicinişti a Universităţii noastre va purta, pe întreg parcursul anilor de studii de licenţă, numele reputatului profesor Ioan Moraru ,laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1985, această decizie unanimă a Senatului UMF Carol Davila venind într-un fel în consonanţă cu dorinţa intensă de pace , în contextul european actual, dar şi cu faptul că promoţia noastră de absolvenţi de anul acesta a purtat numele unui alt mare român, absolvent al Universităţii noastre, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974, George Emil Palade, creîndu-se astfel o continuitate a ideii de performanţă la cel mai înalt nivel”a declarat Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti , Prof.Dr. Viorel Jinga.

Acesta a precizat că „urez tuturor un călduros salut de bun venit în noul an universitar şi în mod special celor 2.308 de boboci care au ales să-şi construiască o frumoasă carieră pe principalele coordonate ale Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, iniţiere, evoluţie, excelenţă, Universitate care astăzi se poziţionează în prestigiosul TOP Shanghai în intervalul 101-150 în domeniul „Medical Sciences”, pe subiectul „Clinical Medicine şi al cărei obiectiv principal va fi întotdeauna atingerea performanţei academice”

Prestigioasa instituţie de învăţământ superior medical numără în prezent 13.276 de studenţi, dintre care 11.513 studenţi sunt înscrişi la studiile de licenţă, 179 în programele de master, iar 1.584 la studiile universitare de doctorat.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar au confirmat prezenţa Ministrul Sănătăţii, Prof.Univ.Dr. Aalexandru Rafila şi Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi , în calitate de invitaţi de onoare, foştii Rectori ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – Academician Leonida Gherasim, Prof.Univ.Dr. Florian Popa şi Academician Ioanel Sinescu, personalităţi cărora, în aceeaşi zi, le va fi conferit titlul de profesor emerit al UMFCD.
Un alt moment important , ce va fi precedat de festivitatea de deschidere a noului an universitar, va fi ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti Rectorului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, Prof.Univ.Dr. Emil Ceban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *