Ministerul Afacerilor Externe

Peste 80.000 de candidaturi depuse pentru Programul de burse oferite de România, prin MAE, pentru anul universitar 2024-2025

Social

Un număr total de 81.914 de candidaturi din 160 de state din afara spațiului Uniunii Europene au fost înregistrate în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2024 – 2025. Dintre candidați, 37.670 și-au exprimat intenția de a urma studii de licență, 42.232 studii de master și 2.012 studii doctorale.

Numărul marchează o creștere substanțială față de anii academici precedenți, când dosarele de candidatură primite au fost în număr de 959 pentru anul universitar 2020-2021, 4.593 (pentru 2021-2022), 44.733 (pentru 2022-2023) și 50.858 (pentru 2023-2024).

„Ministerul Afacerilor Externe este angajat într-un demers constant de consolidare a procesului de acordare de burse pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene, instrument ce reprezintă o remarcabilă oportunitate formativă, o extindere a cunoașterii și a experienței personale și profesionale pentru candidați. Acest program se înscrie, totodată, în cadrul efortului de promovare a educației în spiritul înțelegerii interculturale, al cunoașterii și respectării drepturilor fundamentale ale omului, ca modalitate de combatere a intoleranței, a radicalizării în rândul tinerilor, a tensiunilor dintre comunități și a discursului instigator la ură”, a declarat Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale.

Numărul mare de cereri din partea studenților străini evidențiază interesul acestora pentru oferta sistemului românesc de educație și susține atât demersurile de promovare și de internaționalizare a instituțiilor de învățământ superior din România, cât și obiectivele generale de politică externă, prin consolidarea pe termen lung a relațiilor bilaterale cu statele de proveniență ale studenților.

Perioada de depunere a candidaturilor din partea cetățenilor non-UE care au aplicat pentru obținerea unei burse de studii din partea statului român s-a finalizat la 16 martie 2024. Depunerea candidaturilor a fost făcută exclusiv online, pe o platformă online multi-device dezvoltată cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației. Programul este derulat în baza Hotărârii Guvernului României nr. 288/1993 privind școlarizarea în România a cetățenilor din alte țări. Comunicat de presă – Ministerului Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *